Book Review, Historical Fiction

Belgravia – Julian Fellowes

„Trecutul, ni se spune adesea, e o ţară străină, unde totul este diferit.”

Am auzit zileletrecute o ştire cum că se discută adaptarea acestei cărţi pentru micul ecran şiam zis că e momentul potrivit să facem o scurtă prezentare.

Pentru pasionaţii de literatură de epocă şi în special cea victoriană, „Belgravia” este alegerea perfectă. Deci eu am fost cititorul ideal! Julian Fellowes are un stil foarte plăcut de a scrie, nu îngreunează,nu complică frazele, e cursiv şi constant şi, în acelaşi timp, reuşeşte să păstreze puţin mister pentru mai târziu.

Subiectul este unul relativ uşor de intuit, mai ales pentru o acţiune în epoca victoriană, cu o dragoste neîmplinită, încercările de a urca pe scara socială, căsătoriile aranjate şi toate celelalte variante standard. Trebuie să recunosc că am ghicit concluzia destul de repede, ceea ce aş fi preferat să nu se întample.

Mi s-a părut căseamană puţin cu „Vanity Fair” (recent ecranizat din nou, de data aceasta într-omini serie) probabil şi pentru că se desfăşoară în aceeaşi perioadă şi locaţii,dar e mult mai optimistă abordarea aici.

Ce cred însa căeste foarte interesant nu se referă la povestea principală, ci la ocazia de aflanişte detalii (chiar şi fictive) despre istoria construcţiei celebrului cartier/zonăBelgravia din Londra, măcar aşa cum le-a imaginat Fellows.

În concluzie, este o carte plăcută, fără pretenţii prea mari, pe care o recomand celor care apreciază acest gen de lecturi şi subiecte. Este perfectă pentru o vacanţă sau mini concediu. Cât despre ecranizare, mă gândesc că Julian Fellowes are deja suficientă experienţă din proiectele anterioare cu „Downton Abbey”, „Gosford Park” şi „The Young Victoria”, cât să nu o lase de izbelişte, aşa că mă aştept să fie măcar decentă.

Nemira PublishingHouse, Babel 2017, 452 pagini (română)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.