Book Review, Fiction

Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea – Agnès Martin-Lugand

Ştii cum e când cumperi o carte doar pentru titlu? Probabil că da. Sunt sigură că există cel puţin un titlu pentru fiecare dintre noi, ceva care ne atrage atenţia imediat, ca şi cum ar fi fost scris pentru noi.

Ei bine, aşa am făcut cu această carte, fără să ştiu sau să mă intereseze despre ce e vorba, pur şi simplu am luat-o. Suna perfect pentru mine! Şi mă bucur că nu m-am înşelat.

Dar să le luăm pe rând. În ciuda titlului, cartea nu începe cu oameni fericiţi, ci cu cel mai odios lucru care se poate întâmpla unui om şi îl descrie într-un mod visceral –moartea celor mai dragi persoane, centrul universului şi motorul existenţei. Şi după un astfel de început, o urmărim pe Diane încercând să funcţioneze. Îi simţi durerea, panica, golul profund şi lipsa unui motiv pentru a continua. Dar soarta face ca o schimbare de peisaj şi de oameni, să o readuca la viaţă şi să găsească puterea de a merge mai departe. Nu vreau să intru în detalii pentru că este o carte ce merită a fi descoperită. Însă pot să spun că va lăsa o impresie profundă după ce o vei citi. Şi nu, nu are un final foarte fericit, ci doar cu speranţă de mai bine.

Am citit-o într-o zi fără pauză şi mi-a luat puţin timp să îmi revin după ce am terminat-o. Aflând ulterior că Agnès Martin-Lugand este de formare psiholog, am înteles mai bine cum de a avut acest efect asupra mea. O recomand cu mare căldură şi chiar am făcut asta cu colegele mele de la birou, şi ele mari cititoare de altfel. Aceasta a fost prima carte pe care amdat-o din mână în mână la toată lumea, a doua fiind continuarea ei „Viaţa e uşoară, nu-ţi face griji”.

Bonus pentru mine: acţiunea se petrece în principal în Irlanda, ceea ce m-a uns pe suflet!

Pentru acel „happy end” avem continuarea „Viaţa e uşoară, nu-ţi face griji”, unde viaţa nu e atât de uşoară, cum nici oamenii nu erau fericiţi în prima parte. Dar ajunge acolo într-un final.

În concluzie, dacă vrei o carte sau două de weekend, „Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” şi „Viaţa e uşoară, nu-ţi face griji” sunt alegeri perfecte, care cu siguranţă nu te vor plictisi.

Editura Trei, 2016, 170 pagini

Advertisement

4 thoughts on “Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea – Agnès Martin-Lugand”

  1. Pe mine m-a prins povestea suficient de mult. Dar recunosc ca alte carti ale ei nu am citit pentru ca ma uitam la descrierea de pe spate si nici una nu mi-a captat atentia.

   Like

 1. Vai, nu știi de câte ori era să cumpăr cartea asta numai pentru titlu dar de fiecare dată îmi era frică să nu dau banii aiurea pe ea… acum o să o iau 😀 Am luat de curând numai pentru titlu Orbi de Petronela Rotar. Coperta, titlul, mi se păreau super și chiar îmi lipsesc din bibliotecă autorii români contemporani… din păcate nu ne-am împăcat…

  Liked by 1 person

  1. Mi se intampla des sa cumpar pentru coperta sau titlu, sunt atat de atractive unele incat nu rezist. Dar da, mereu exista riscul de a nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Sunt curioasa daca o sa iti placa acestea doua 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.