Bookish

Cum alegem o nouă carte

Aseară am petrecut în jur de 2-3 ore într-o librărie, frunzărind zeci de cărți și încercând să aleg ce să cumpăr.

Și mi-am dat seama că în multitudinea de oferte, este cu adevărat dificil să găsești combinația potrivită pentru alegerea cărții perfecte.

In incursiunea mea printre teancurile de cărți, am identificat următoarele posibilități:

Prin recomandare

De regulă și cea mai folosită, metoda de a alege o carte pe bază de recomandare are șanse mari de reușită. Condițiile de bază însă includ ca persoana care recomandă să facă o prezentare cât de cât apropiată de realitate și să nu ridice așteptările mai mult decât ar fi cazul. Ceea ce e dificil întrucât cu toții tindem să exageram în prezentări atât pozitiv, cât și negativ.

Pe baza descrierii de pe spatele coperții

Ei bine, după cum am descoperit și eu aseară, această opțiune este foarte delicată. Mă refer mai exact la revelația că aceste descrieri sunt deseori foarte prost făcute. Poate este doar părerea mea și nu m-ar mira să fie așa. Dar am citit probabil câteva zeci de astfel de descrieri și cred că mi-au atras atenția maxim 10 sau 15. Și nu sunt atât de pretențioasă precum par! Mi se păreau fie prea detaliate, fie atât de plictisitoare încât nu le-am terminat de citit, sau nici măcar nu aveau descriere, ci doar recenzii care să atragă atenția.

Pentru copertă sau titlu

Le includ în aceeași categorie, pe baza ideii de atracție imediată prin stimuli vizuali. Și da, sunt sigură căbmulți dintre noi au ales o carte din cauza coperții sau a titlului cel puțin o dată. Aici e simplu, ce îți place, îți va atrage atenția. Poate e o culoare preferată, un font drăguț, sau niște cuvinte cheie din titlu, alegerea este pe fond vizual și se bazează pe ce emoție, amintire sau curiozitate ne-a stârnit acel stimul.

Pe baza recenziilor sau premiilor primite de acea carte

Si aici se poate detalia mai mult, dar nu e cazul. Așa cum a dovedit-o marketingul deja, orice produs sau serviciu care are o recomandare sau certificare “oficială” , deja are un plus valoare. Practic este interpretată ca o recunoaștere a calității și deci are șanse mult mai mari de a fi ales dintre o multitudine de alte variante disponibile.

Însă la final, alegerea este profund personală și va fi diferită pentru fiecare dintre noi. Așa că oricum am alege, să ne bucurăm de cărțile noastre și de poveștile pe care le vom descoperi în ele.

Tu cum alegi o carte?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.