Book Review, Fantasy, Movies

A Discovery of Witches – Deborah Harkness

“It begins with absence and desire.

It begins with blood and fear.

It begins with a discovery of witches.”

Cu toții avem unele “plăceri vinovate” pe care încercăm să le ținem sub control, dar nu reușim. Una dintre plăcerile mele de acest gen se referă la genul fantasy. Îmi plac cărțile și filmele care au elemente fantastice și care spun povești despre o altă lume, fie ea cu prințese și zâne, vampiri și vârcolaci, zeități sau vrăjitoare.

“Just because something seems impossible doesn’t make it untrue,”

Așa am ajuns la trilogia All Souls a lui Deborah Harkness, cărțile și primul sezon al serialului de la Sky One . Cu peste 600 pagini pentru fiecare carte, trilogia reprezintă o investiție de timp și atenție, dar vă garantez că odată începute, nu ai nici o șansă de oprire. Evident, dacă îți place genul acesta de cărți.

“As fast as I can tell there are only two emotions that keep the world spinning year after year…One is fear. The other is desire.”

Așadar, prima parte se numește A Discovery of Witches, ca și serialul de altfel. Și dacă nu ați avut plăcerea încă, puteți vedea aici trailer-ul pentru primul sezon (eu am văzut deja toate cele 10 episoade, în caz că era vreo îndoială). Promit să nu ofer prea multe detalii, ca să vă puteți bucura de carte/serial. img_0373-1

“All you have to do is be a good listener. Nobody really wants to keep secrets, not even the dead. People leave clues everywhere, and if you pay attention, you can piece them together.”

Bun, începem în minunatul Oxford unde o cunoaștem pe Diana Bishop, o femeie de 33 ani, profesor universitar, specialistă în istoria și literatura alchimiei și vrăjitoare în negare. La biblioteca Bodleiana îl cunoaște pe Matthew Clairmont, doctor, cercetător, profesor universitar și vampir. Ulterior sau în paralel, în unele cazuri, aflăm și despre familiile și vieților lor, și așa se adaugă pe listă nenumărate alte personaje, vrăjitoare, vampiri, și chiar demoni. Iar ce îi aduce pe toți la un loc este un misterios manuscris de alchimie foarte vechi, cunoscut ca Ashmole 782, un fel de Sfântul Graal al lumii lor. Unii cred că acesta conține secretul creației lor, alții sunt convinși că vor găsi în el modalitatea de a distruge definitiv celelalte rase, însă toți știu că este foarte puternic și important.

Teresa Palmer as Diana Bishop

“Yes, I see that you are behaving like a prince but that doesn’t mean you won’t behave like a devil at the first opportunity.”

Diana devine principala piesă pe tablă în momentul în care cere, în necunoștință, manuscrisul la bibliotecă pentru a-l studia fără să-i cunoască proveniența sau istoria. Și deși nimeni vreodată nu l-a putut găsi (căci și acesta este evident destul de special și evident, vrăjit), ea îl primește și chiar îl deschide. Însă acesta a fost distrus cu mulți ani înainte fiindu-i rupte trei pagini și nu își poate arata cunoștințele. Diana îl va înapoia bibliotecii fără să înțeleagă ce s-a întâmplat, însă toate trei comunitățile supranaturale vor afla de puterea ei deosebita și vor încerca să o oblige sa îl găsească iar.

Matthew Goode as Matthew Clairmont

Matthew intră în scenă inițial ca o parte interesată de același manuscris, însă evident că se va îndrăgosti de Diana și va rămâne alături să o protejeze. Și vor avea nevoie amândoi de protecție.

“For us to be together, we needed to decide which secrets to share and then let the others go.”

De aici începe epopeea celor doi de a găsi manuscrisul în timp ce ce povestea lor de dragoste va lua proporții majore. Vom avea lupte, răpiri, călătorii (inclusiv în timp), vom afla despre lumea fiecărei creaturi și despre istorie. În special despre istorie, căci Deborah Harkness este la bază istoric.

Ce mi-a plăcut foarte mult? Faptul că personajele principale sunt adulți cu o viață relativ normală în sensul că au cariere și preocupări de adulți, detaliile istorice prezente la tot pasul, locațiile alese (nici nu putea să mi se potrivească mai bine din punctul ăsta de vedere).

Nu spun mai mult despre acțiune. Dar pot să spun că sezonul 1 al serialului este destul de aproape de realitatea cărții, dar există și adaptare ca la orice serial bazat pe o carte. Poate unele detalii nu sunt cum te-ai aștepta după ce ai citit cartea, dar bănuiesc că a existat un motiv comercial pentru acele schimbări.

Revin cu impresii despre cărțile 2 și 3.

____________________________

Editura Headline Publishing Group, 2011, 690 pagini, engleză

Advertisement

1 thought on “A Discovery of Witches – Deborah Harkness”

  1. Vai, așa îmi plac și mie cărțile cu vrăjitoare… începusem acum multă vreme să citesc The Witches:Salem, care e non ficțiune pe subiectul ăsta – mă fascinează subiectul Salem… adică una e să citești despre vrăjitoare imaginare, dar despre unele care „au existat”..- dar am lăsat-o pentru că la momentul respectiv nu aveam timp suficient. Cred că o voi relua. Și am să încerc și serialul și cartea asta!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.