Book Review, Fantasy, Historical Fiction

Shadow of Night – Deborah Harkness

“For storms will rage and oceans roar

When Gabriel stands on sea and shore.

And as he blows his wondrous horn,

Old worlds die, and new be born.”

A doua parte a trilogiei All Souls, Shadow of Night este un mix interesant de poveste fantastică cu istorie și literatură. Prima carte A Discovery of Witches se termină când Diana și Matthew călătoresc în trecut pentru a găsi răspunsurile necesare și pentru ca Diana să fie în siguranță alături de vrăjitoare mult mai puternice care să o ajute să își controleze puterile.

“Black is the badge of true love lost.

The hue of daemons,

And the Shadow of Night.”

Acum începem odată cu sosirea lor în anul 1590 la Oxford la casa lui Matthew. Da, el este vampir și unul foarte bătrân. Explicația pentru faptul că el s-a putut întoarce în timp la un moment în care deja exista este că temporar a înlocuit versiunea lui anterioară. Dar evident, nu vor putea rămâne prea mult aici și nu trebuie să schimbe prea multe lucruri și evenimente.

“The past cannot be cured.”

Elizabeth I

Deborah Harkness și-a făcut de cap în acest al doilea volum în sensul ca a dat frâu liber imaginației pe baza cunoștințelor istorice și literare. Este fascinant cum a trecut de la un roman fantastic contemporan la unul de ficțiune istorică atât de ușor. Cred că abia aștepta ocazia! Pe întreaga durată suntem înconjurați de personalități celebre ale epocii, de scriitori, dramaturgi, regi și regine, aristocrație, dar și oameni simpli care aduc puțin realism (fie el chiar fantastic) tabloului.

“Memories were short and history unkind. It was the way of the world.”

Călătorim alături de Diana și Matthew și de prietenii lor prin Londra din timpul domniei reginei Elizabeth I, prin Franța de după masacrul din noaptea de Sf. Bartolomeu și exodul hughenotilor și prin Praga la curtea împăratului Rudolf II în plin moment de ascensiune renascentistă. Este o delectare pentru cei pasionați de istorie.

“Change is the only reliable thing in the world.”

Dar ce face specială această călătorie este senzația de autenticitate pe care Harkness reușește să o creeze începând de la limbaj, până la îmbrăcăminte și conduită. Ești martor la transformarea unui om modern într-un om al secolului XVI cu bune și cu rele.

“The most terrifying monsters always look just like ordinary men.”

Și în toată această aventură, am uitat de partea mai puțin verosimila și anume faptul că suntem aici cu o vrăjitoare și un vampir, căutând un manusris foarte vechi și foarte periculos, în timp ce Diana învață sa facă vrăji dintre cele mai complicate și călătorește cu un dragon de apă ca familiar. Iar finalul ne aduce înapoi în prezent pentru a continua în volumul 3 cu confruntările inevitabile.

“In every ending there is a new beginning.”

Sunt curioasă să văd cum vor adapta această carte pentru sezonul 2 al serialului. Nu sunt foarte încrezătoare că va ieși ce trebuie, dar rămâne să aflăm.

_______________________________

Editura Headline Publishing Group, 2014, 634 pagini, engleză

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.