Book Review, Fantasy

The Book of Life – Deborah Harkness

“Old worlds die and new be born”

Și am ajuns la ultima parte a seriei în care toate evenimentele anterioare se vor alinia pentru final. După ce am aflat despre lumea ascunsă a vrăjitoarelor, vampirilor și a demonilor, după ce am călătorit în trecut și am scormonit prin istorie, literatură și folclor, acum îi avem în prin plan pe Diana și Matthew întorși în prezent și nevoiți să facă față pierderii unor persoane iubite, a amenințărilor din toate părțile și a urgenței rezolvării marelui mister al manuscrisului pentru a putea trăi împreună în liniște și siguranță.

“Here begins the lineage of the ancient tribe known as the Bright Born. Their father was Eternity and their mother Change, and Spirit nurtured them in her womb…”

Acum principalul element este manuscrisul Asmole 782, găsirea și interpretarea lui. Având cele trei pagini lipsă, Diana și Matthew împreuna cu întreaga lor familie extinsă formată din vampiri, vrăjitoare, demoni și oameni, vor încerca să deslușească misterul și puterea ascunsă a manuscrisului. Ca urmare, informații despre alchimie și magie vor fi din belșug prezentate.

“It’s one thing to wander in the darkness because you know no different, but it’s quite another to enjoy the light only to have it taken from you”

Călătoria lor îi va purta de data aceasta prin Franța, Londra, New Haven, New Orleans și Madison în America, dar și Veneția. Iar alături le vor fi prieteni și familie indiferent de rasă. Vor înfrunta durere, pierdere, nesiguranță, frică, neliniște, trădare, dar și dragoste și în final pace și fericire.

“Their love began with absence and desire, two hearts becoming one…”

Nu se putea să nu revenim la bibliotecă și la răsfoit cărți vechi, dar acum avem parte și de ceva cercetare științifică. Iar ritualurile la care luăm parte, în mod foarte ciudat, nici măcar nu mai fac notă discordantă.

“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.”

Este surprinzător cum într-o serie ce are ca principali actori niște vampiri și vrăjitoare, la un moment dat nici nu mai pare important acest detaliu. Povestea este atât de bine scrisă și încadrată în realitate (prezenta sau trecută) încât elementele fantastice deja par absolut normale, ca și cum dacă te-ai întâlni cu o vrăjitoare la universitate nu ar fi în niciun fel surprinzător.

“When the Sun passeth through Libra, it is a good time for journeys.

Beware of open enemies, war, and opposition.”

Poate ar trebui menționat că dacă se vrea o analiză mai profundă, se poate discuta despre teme serioase legate de rasă transpuse desigur într-un cadru mai nonconformist. Deloc greu de înțeles, rasismul poate fi prezent și între vampiri, vrăjitoare și demoni.

“Do not let the ghosts of the past steal the joy from the future.”

Recunosc că această trilogie m-a captivat și îmi pare rău că nu am descoperit-o mai devreme. Dar probabil că fiecare lucru se întâmplă la timpul potrivit.

__________________________________

Editura Headline Publishing Group, 2014, 647 pagini, engleză

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.