Bookish

10 cărți de dragoste adunate de pe la colegi

Dacă tot sărbătorim Sf. Valentin (e deja internaţional, nu?), m-am gândit să fac un sondaj printre colegi şi să aflu câteva dintre preferinţele lor în materie de cărţi de dragoste sau cărţi cu poveşti de dragoste (căci unele nu sunt efectiv încadrate ca atare, cum o să vedeţi în lista de mai jos). Şi am adunat câteva păreri destul de variate şi interesante. 

Se pare că poveştile clasice rămân la putere, deşi am primit şi multe recomandări destul de contemporane şi unele la care nici nu m-aş fi gândit ca la o poveste de dragoste. Fără alt preambul, iată lista zilei:

 

Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Eleanor a fost dată afară din casă şi, după un an se întoarce sa trăiască din nou impreună cu mama, fraţii şi tatăl ei vitreg. O şcoală nouă, unde nu cunoaşte pe nimeni şi toată lumea pare s-o urască. Nu-şi face nicio sperantă că şi-ar putea găsi prieteni şi, cand se-aşează în autobuz langă Park, un băiat tăcut, care nu vrea decât să fie lăsat în pace, săşi asculte muzica şi săşi citească benzile desenate, nu se aşteaptă la mare lucru.

Însă unele poveşti de dragoste încep fără mari aşteptări şi se dovedesc a fi cu atât mai impresionante cu cât începuturile lor sunt mai modeste. Deşi sunt suficient de deştepţi să ştie că prima iubire nu durează, Eleanor şi Park au curaj cât să vrea s-o trăiască până la capăt, nu doar în ce are ea mai serios, ci şi în ce are mai amuzant, mai naiv şi mai stângaci.

“Să o ţin pe Eleanor de mână era ca şi cum aş fi strâns în mână un fluture. Sau o bătaie de inimă. Ceva complet viu.”

Editura YoungArt, 2015, 376 pagini – română

 

 

La răscruce de vânturi – Emily Brontë

La răscruce de vânturi, singurul roman al lui Emily Bronte, descrie dragostea intensă şi aproape demonică dintre Catherine Earnshaw şi Heathcliff, un copil de ţigan găsit şi crescut de tatăl ei. După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de Hindley, fratele lui Catherine, gelos pe afecţiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educație şi de maniere a acestuia. Între timp, Catherine se descoperă atrasă de Edgar Linton, fiul unui mic nobil vecin, care o impresionează prin blandeţea şi comportamentul său aristocratic. Crezând că iubita lui nu-i împărtășeste sentimentele, Heathcliff părăseşte Wuthering Heights, reşedinţa izolată a familiei, şi revine caţiva ani mai târziu ca un om bogat şi rafinat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferințe. Structura narativă complexă, emoţiile violente, descrierile evocatoare ale ţinuturilor mlăştinoase singuratice şi măreţia poetică a viziunii autoarei fac din acest roman unic o capodoperă a literaturii engleze.

“Unicul gând al vieţii mele este el. Dacă totul ar pieri şi nu ar rămâne decât el, tot aş continua să exist; iar dacă totul ar rămâne şi el ar fi nimicit, universul s-ar transforma într-o lume străină mie şi mi s-ar părea că nu mai fac parte dintr-însa.” 

Titlu original “Wuthering Heights

Tipărită de foarte multe ori, o ultimă şi foarte frumoasă ediţie este a Editurii RAO, 2018, 472 pagini – română

 

 

Pentru cine bat clopotele – Ernest Hemingway

Acest roman este povestit prin prisma gândirii și a experiențelor lui Robert Jordan, un personaj inspirat din propriile experiențe ale lui Hemingway în Războiul Civil Spaniol, ca reporter pentru North American Newspaper Alliance. Robert Jordan este un american care călătorește în Spania pentru a lupta împotriva forțelor fasciste conduse de Francisco Franco.

Un comandant militar comunist rus i-a ordonat să treacă în spatele liniilor inamice și să distrugă un pod, folosindu-se de sprijinul unui grup de partizani care trăiau în munții din apropiere. În tabăra lor, Robert Jordan o întâlnește pe María, o tânără spanioloaică a cărei viață a fost afectată de executarea părinților ei de către fasciști și de violarea ei de către falangiști (parte a coliției fasciste) la izbucnirea războiului. Simțul său al datoriei se confruntă atât cu frica conducătorului grupului de partizani, Pablo, și cu lipsa de dorință a acestuia de a se angaja la o operațiune sub acoperire care s-ar putea termina tragic, cât și cu propria sa dorință de a-și trăi dragostea cu María

Ce chestie! Trăiești o viață cu gândul că lucruri ca asta înseamnă ceva și până la urmă ajung mereu să nu mai însemne nimic. Nu i s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. Crezi că așa ceva n-o să ți se întâmple niciodată ție. Și pe urmă apare o chestie împuțită ca asta, să coordonezi două amărâte de grupuri de gherilă care ar trebui să te ajute să arunci în aer un pod în niște condiții imposibile, și asta ca să împiedici o contraofensivă care până atunci va fi probabil deja pornită și atunci să dai de-o fată ca Maria asta. Sigură că da. E tipic pentru tine. Ai dat de ea puțin cam târziu, asta-i tot.”

Titlu original “For Whom the Bell Tolls”

Tipărită de asemenea de nenumărate ori, dar aleg varianta Editurii Polirom, 2014, 568 pagini – română

 

 

Dacă aş rămâne – Gayle Forman

Mia este o violoncelistă talentată în vârsta de 17 ani, cu o familie iubitoare şi un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decât să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămane în Oregon cu cei dragi.

Însă într-o dimineaţa cu ninsoare, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia este dramatică şi dureroasă. Mia își pierde părinţii şi fratele mai mic într-un accident rutier, şi, cu toate că nu își aminteşte momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur şi pe sine.

Romanul este scris la persoana întâi, Mia evocă evenimente din viaţa sa, descrie ceea ce vede şi aude în spital, deşi nu poate simţi nimic şi este din ce în ce mai slăbită.

Dragostea pentru cei rămaşi în viața şi pentru Adam şi pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânăra o face la final.

Dăcă aş rămâne atinge teme importante, despre viața, moarte şi despre cum totul se poate schimba iremediabil într-o secundă. Cartea este inspirată de o tragedie reală.

“Înțeleg acum că este uşor să mori. Să trăieşti este greu.”

Titlu original “If I stay

Editura RAO, 2018, 220 pagini  română

 

 

Ugly Love. Despre faţa urâtă a iubirii – Colleen Hoover

Atunci când Tate Collins îl intalneşte pe Miles Archer, un pilot de avioane tăcut, la locul lui, bântuit de un trecut întunecat, ea e conştientă că ceea ce simte nu e tocmai dragoste la prima vedere. Cei doi nu se consideră nici măcar prieteni, iar singurul lucru pe care îl au în comun este o atracţie fizică de netăgăduit. După ce dorinţele lor ies la iveală, cei doi își dau seama că tocmai au găsit soluţia perfectă pentru o relaţie fără alte implicaţii. El nu caută iubire, iar ea nu are timp pentru aşa ceva. Aranjamentul lor ar fi extrem de satisfacator, dacă Tate ar putea să respecte cele două reguli impuse de Miles: nu pune întrebări despre trecut; nu te aştepta la un viitor împreuna

Ei cred că se pot descurca, dar, atunci când în povestea lor se înfiripa sentimente adevărate, totul se schimbă.

„Așa este când o persoană dezvoltă o atracție pentru cineva. El nu este nicăieri, apoi, brusc, el este peste tot, fie că vrei sau nu.”

Titlu original “Ugly Love

Editura EPICA, 2016, 352 pagini – română

 

 

 

Despre dragoste şi alţi demoni – Gabriel Garcia Marquez

În 1942, într-o mănăstire din America Latină sunt scoase la lumină rămăşiţele lumeşti ale unei adolescente, Sierva Maria de Todos Los Angeles. Splendida ei podoabă capilară măsoară douăzeci şi doi de metri lungime… Să fie oare această poveste fructul imaginaţiei înflăcărate a autorului?

Reală sau fictivă, ea reprezintă punctul de plecare al unei inedite povești de dragoste, desfăşurate pe fundalul pitoresc şi decadent al Cartagenei, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Sierva Maria este muşcată la vârsta de douăzeci de ani de un câine. Bănuind-o de turbare sau că ar fi posedată de diavol, Inchiziţia o trimite la o mănăstire, unde, alături de exorcistul ei, Don Cayetano Delaura, trăieşte o pasiune nebună, distructivă şi, prin urmare, blestemată… Prin această capodoperă situată la cumpăna dintre istorie şi legendă, misticism şi erotism, Gabriel Garcia Marquez depăşeşte graniţele realismului magic. Poezia şi măiestria stilului său transformă aici scena magicianului aventurier într-un minunat iconostas baroc.

„ Îi mărturisi că nu trecea o clipă fără să se gândească la ea, că tot ce mânca şi bea avea gustul ei, că viaţa era ea, la orice oră şi pretutindeni, cum numai Domnul avea dreptul şi puterea de a fi, şi că bucuria supremă a sufletului său ar fi să moară împreună cu ea.”

Titlu original “Del amor y otros demonios

Editura RAO, 2014, 160 pagini  română

 

 

Marele Gatsby – Francis Scott Fitzgerald

Un tânăr fascinat de visul american, proaspăt venit la New York şi doritor de succes, Nick Carraway, împărtășeste povestea transformării lui James Gatz în Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii față de Daisy Buchanan, işi schimbă viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de băuturi alcoolice şi apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se împlinește însă; rămâne povestea donquijotesca a Marelui Gatsby, desfăşurată odată cu un iluzoriu, nesfarşit American dream.

„Oricât de intensă ar fi vibrația sau prospețimea realității, ea nu se poate măsura cu ce este în stare un om să închidă în adâncul sufletului său.”

Titlu original “The Great Gatsby

Editura Humanitas Fiction, 2013, 224 pagini – română

 

Departe de lumea dezlănțuită – Thomas Hardy

Aceasta este a patra carte şi primul real success al lui Thomas Hardy. Este de asemenea prima carte a autorului in care acţiunea se petrece in zona rurală a Wessex-ului. Temele abordate sunt dragostea, onoarea şi trădarea, toate pe fundalul aparent idilic, dar foarte dur, al comunităţii agricole a Angliei Victoriene. Descrie viaţa Bathshebei Everdene şi relatiile ei cu singuraticul vecin William Boldwood, loialul pastor Gabriel Oak şi mai puţin seriosul soldat Seargent Troy. 

“Dragostea ei era întru totul ca a unui copil, şi deşi caldă ca vara, era proaspătă ca primăvară.”

Titlu original “Far from the Madding Crowd

Editura Leda Clasic, 2007, 472 pagini  română

 

 

Mare Tranquillitatis – Katja Millay 

Fostul copil-minune al pianului, Nastya Kashnikov, își dorește două lucruri: să treacă prin anii de liceu fără să i se afle trecutul şi să-l facă pe băiatul care i-a răpit totul – identitatea, spiritul, dorinţa de a trăi – să plătească pentru asta. Povestea lui Josh Bennett nu e un secret: toţi cei pe care i-a iubit au fost luaţi din viaţa lui, iar acum, ajuns la vârsta de șaptesprezece ani, nu i-a mai rămas nimeni. Acum, tot ce vrea este să fie lăsat în pace, iar cei din jur îi îngăduie acest lucru, fiindcă atunci cand numele îți devine sinonim cu moartea, toţi tind să păstreze distanţa. Toţi, în afară de Nastya, misterioasa nouă colegă de scoală, care tot îi apare în cale şi nu pleacă pană când nu i se infiltreaza în toate aspectele vieţii. Dar, cu cât o cunoaşte mai bine, cu atât mai enigmatică i se pare.

Mare Tranquillitatis este o lectură complexă, bogată, intensă, cu o naraţiune genial construită despre un tânăr singuratic şi o tânăra fragilă emoţional şi despre miracolul celei de-a doua şanse. 

„Trăiesc într-o lume lipsită de magie sau de miracole. Un loc unde nu există clarvăzători sau metamorfi, nici îngeri, nici băieți cu puteri supraomenești care să te salveze. Un loc unde oamenii mor, şi muzica se dezintegrează, şi viața e nașpa. N-am mai rostit o vorbă de faţă cu vreo altă persoană de 425 de zile.”

Titlu original The Sea of Tranquility

Editura Epica, 2013, 464 pagini – română

Dragoste în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez

În tinerețe, Florentino Ariza și Fermina Daza trăiseră o pasionantă poveste de dragoste. Numai că viața îți rezervă uneori surprize… La început, când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, simte că viața lui s-a sfârșit. Deși își găsește echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri și nu numai… (cele 622 de relații amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Așa că, după 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despărțire, Florentino își reînnoiește declarația de dragoste în fața femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, șansa unui nou început?

„… Trăiseră destul împreuna ca sa-și dea seama că dragostea era dragoste oricând și oriunde, dar cu atât mai intensă cu cât se apropia de moarte.“

Titlu original “El amor en los tiempos del colera

Editura RAO, 2014, 480 pagini – română

Știu că probabil a citi nu este activitatea principală a zilei, dar nu strică să ne amintim de unele povești de dragoste care au avut și vor avea în continuare puterea de a inspira generații de tineri îndrăgostiți.

Lista nu este în niciun caz închisă! Așa că nu vă sfiiți să mai adăugați. Ce carte cu sau despre dragoste v-a rămas în suflet?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.