“Gods die. And when they truly die they are unmourned and unremembered. Ideas are more difficult to kill than people, but they can be killed, in the end.“
Ce se întâmpla cu credințele și zeitățile imigranților atunci când aceștia își părăsesc țara natală? De la această întrebare formulată de Richard Dorson în “A Theory for American Folklore” a imaginat și construit Neil Gaiman ceea ce avea să devină una dintre cele mai interesante perspective asupra mitologiei în lumea modernă.
“Religions are, by definition, metaphors, after all: God is a dream, a hope, a woman, an ironist, a father, a city, a house of many rooms, a watchmaker who left his prize chronometer in the desert, someone who loves you – even, perhaps, against all evidence, a celestial being whose only interest is to make sure your football team, army, business, or marriage thrives, prospers, and triumphs over all opposition.”
Nu este un secret ca sunt o mare fană a lui, și asta în mare parte datorită cărții “American Gods”. Ca o pasionată de mitologie, să descopăr aceasta perspectivă nouă și atât de pertinentă, a fost ca și când am redescoperit mitologia. Și fiindcă am dreptul la o părere personală, pot să spun că eu consider această carte ca fiind o epopee modernă în care protagonistul nostru Shadow va descoperi lumi uitate, zei în care nu credea, dar în care i se va confirmă și urâțenia lumii atât cea modernă, cât și cea veche, și nu în ultimul rând se va redescoperi pe sine.
“I think I would rather be a man than a god. We don’t need anyone to believe in us. We just keep going anyhow. It’s what we do.“
Mi se pare fabulos cum au fost puși laolaltă cei mai variați zei, și aici mă refer la credințe și mitologii din toate colțurile lumii, folosind cel mai la îndemna și in același timp uman factor: imigranții. Plecând de la premiza că America este formată din oameni veniți din toată lumea și că aceștia au adus cu ei credințele și zeii de acasă, avem astfel adunați zeii nordici, personajele mitice irlandeze, zeii hinduși, vechii zei orientali, personaje de poveste din Europa de Est, dar și zeii africani, zeii creștini și chiar și Paștele. Însă chiar și această pleiadă de puteri nu se poate lupta cu timpul și uitarea. Dar se pot lupta cu lumea modernă și noii zei născuți din credința oamenilor ce trăiesc în epoca tehnologiei: Media, TechBoy, Mr. World, Mr. Town.
“There are new gods growing in America, clinging to growing knots of belief: gods of credit card and freeway, of Internet and telephone, of radio and hospital and television, gods of plastic and of beeper and of neon. Proud gods, fat and foolish creatures, puffed up with their own newness and importance. “They are aware of us, they fear us, and they hate us,” said Odin. “You are fooling yourselves if you believe otherwise.”
Și pentru că unii vor să supraviețuiască iar alții vor să își păstreze puterea nou dobândită, războiul este inevitabil. Iar ca în orice război, vor fi victime de ambele părți. Și toți vor lupta murdar, căci la ce să te aștepți de la zei. De oriunde ar veni, își păstrează obiceiurile oricât ar fi de neplăcute. Și evident că zei ai moralității nu au supraviețuit lumii moderne, așa că am rămas cu cei războinici, răzbunători, devoratori și iubitori de sacrificii.
“It was a dream, and in dreams you have no choices: either there are no decisions to be made, or they were made for you long before ever the dream began.”
În acest amalgam, Shadow va trebui să navigheze cum poate mai bine fără să se piardă pe sine, și în același timp neștiind cu adevărat cine este.
Este o carte pe care o recomand cu toată caldura fie și doar pentru poveste, însă metafora în sine a lumii moderne prezentate prin perspectiva “zeilor noi” este fascinantă, iar percepția acestei lumi moderne prin ochi zeilor vechi este foarte interesantă.
Este și un serial pe care îl puteți urmări, acum la sezonul 2. Dacă încă nu ați dat peste el, puteți vedea trailerul aici.
Editura Headline Book Publishing, 2013, 640 pagini, limba engleză
Eu tocmai m-am apucat de A discovery of witches după recenzia ta și deși sunt la episodul doi doar, îmi e clar că va fi genul de serial potrivit pentru binging :)) Abia aștept să vină vara să citesc și American Gods. Vreau să o citesc fără grabă și să mă bucur de ea.
LikeLike
Ma bucur si sper sa iti placa. Ai dreptate, American Gods chiar trebuie citit fara graba. 🤗
LikeLiked by 1 person