Am mai spus acest lucru și îl repet, un târg de carte este ca și cum a venit Crăciunul pentru toți șoarecii de biblioteca și iubitorii de cărți.
Publicul ținta pentru aceste gen de evenimente este in creștere, indiferent de cât ne văităm ca nu se mai citește ca pe vremuri.
Adevarul este ca dacă luam in considerare lumea modernă in care trăim și multitudinea de alte activități la indemna pe care ni le oferă, faptul ca sunt atât de mulți oameni care încă citesc in puținul timp liber pe care îl au este un succes in sine și ar trebui privit ca atare.
Ar trebui de asemenea sărbătorit cum trebuie și mai ales monetizat, cum se spune in lumea modernă. Și ajungem la problema celui mai mare eveniment de carte din țara noastră.
Dar am luat-o puțin înainte, așa ca iată părerea mea despre Bookfest după doua vizite de când a început, și cu bune și cu rele.
Promovare
- A fost destul de buna anul acesta, am văzut flyere pe strada, publicitate outdoor, și foarte multe add-uri pe rețelele sociale.
- Evident ca întotdeauna exista loc de mai bine, și as vrea sa văd pe viitor o promovare mai punctuală, care sa anunțe evenimentele organizate, momente cheie, motive variate și personale pentru a vizita târgul care sa ajungă la și mai mulți potențiali vizitatori.
Evenimente
- Anul acesta lista este lunga și mă bucur nespus pentru acest lucru, un astfel de eveniment creste prin intermediul acestor evenimente pe care as vrea sa le văd pe viitor și mai multe, și mai variate, și mai bine promovate.
- Organizarea însă mai are nevoie de îmbunătățire, mai exact anunțarea lor in cadrul târgului, sonorizare și spațiul folosit.
- Spațiile desemnate pentru evenimente, mai exact scenele amplasate in cadrul târgului, sunt într-adevăr la îndemâna astfel încât oricine sa poate participa, însă sonorizarea este in același timpi suficientă pentru participanți și deranjanta pentru restul expozanților și vizitatorilor.
- Aceleași spații sunt insuficient marcate și este dificil sa identifici care scena se numește cum și unde trebuie sa ajungi la o anumită ora.
- Iar ca genuri de evenimente, nici nu știu de unde sa încep cu posibilitățile. Ar putea fi organizate scenete din cărți, evenimente tematice și pentru adulți ( cele pentru copii au fost satisfăcătoare pana acum ), lansări de carte la ceas de seara, mi-au plăcut discuțiile la ceai de la standul Marii Britanii, discuții libere pe cărți populare, spații de autografe și evident autori invitați care sa semneze (ar fi cozi interminabile pentru unii autori internaționali) și orice idee nebuna care îți poate trece prin cap, totul ar ajuta la creșterea acestui eveniment pana la un nivel cu adevărat internațional, unde sa vina public atât din țara, cât și din străinătate.
Organizare
- Faptul ca evenimentul se desfășoară in noul pavilion este un bonus major, l-am simțit încă de anul trecut. Așa ar trebui sa arate un centru Expozițional modern, cu toate facilitățile necesare la îndemâna.
- Am apreciat nespus ghișeul de la intrare cu ghidul expozanților și harta. Ar trebui sa fie mai bine încadrat vizual pentru ca orice Vizitator la un târg caută in primul rând punctul de informații de unde se pot orienta mai departe.
- Este minunat ca sunt atât de mulți expozanți, când intru in pavilion mi se luminează fata de anticipare la câte standuri am de vizitat. Sper ca pe viitor, numărul lor sa tot crească și ar fi extraordinar ca procentul celor străini sa crească de asemenea.
- Iar dacă tot încercam sa ne pese de mediu, as recomanda sa existe pe viitor un punct de schimb de cărți, sau de donații. Sunt foarte mulți oameni care ar aprecia aceste opțiuni.
Expozanți
- Cum spuneam mai sus, numărul acestora este destul de bun.
- Apreciez faptul ca atât marile edituri, cât și cele mai mici participa, ca de altfel și prezenta unora dintre nenumărații vânzători de carte, fie ei online sau tradiționali.
- Invitatul de onoare Marea Britanie are un stand foarte frumos, cu nenumărate evenimente organizate – poate va fi o sursa de inspirație pentru restul pe viitor.
- Este clar ca marile edituri au înțeles ca investiția in prezentarea la acest eveniment merita și au venit cu standuri mari și ușor de identificat, deși majoritatea sunt aceleași ca anul trecut, dar sa spunem ca industria nu e încă atât de competitiva încât sa simtă importanta inovației chiar și in acest aspect.
- Majoritatea marilor standuri sunt destul de bine organizate, dar e loc de îmbunătățire cu siguranța.
- As vrea sa văd mai mulți anticari participând.
- Mi-as dori de la editurile mai mici sau vânzători care participa, sa facă un minim efort de prezentare, sa fie mai bine organizați, sa ofere vizitatorilor posibilitatea de a ajunge la cărțile lor. Dacă tot aduci cărți in stand și vrei sa faci și vânzare, este imperativ ca acei potențiali cumpărători sa poată ajunge la ele, sa le treacă in revista, sa le atingă și sa le deschidă.
- Standurile mele preferate de anul acesta sunt cel de la Baroque Books & Arts și cel de la Bookoteca!
- Lipsesc cu desăvârșire: toate produsele asociate cartilor pe care cititorii moderni ar plăti oricât. Mă refer la raiul încasărilor la astfel de evenimente și anume căni, tote bags, semne de carte, lampi de citit, afise sau tablouri cu citate din cărți, mici obiecte decorative tematice, suporturi de cărți si orice alt articol asociat cartilor! Se poate face o secțiune întreaga in cadrul târgului care ar avea un succes enorm și am fost foarte dezamagita sa văd lipsa lor. Mă așteptăm ca măcar marile edituri sa vina cu aceste produse asociate cartilor pe care le promovează, însă nu, nimic…
Prețuri și Oferta
- Oferta este variata, poate nu am găsit tot ce căutam, dar este suficient de variata.
- Acum, la prețuri este o alta discuție. Știu foarte bine ca un astfel de eveniment este costisitor, însă nu este nevoie sa vinzi la prețuri la care in restul anului nimeni nu va cumpara cărțile, decât dacă cumva ai autorul acolo care va și semna cartea.
- Și tu, ca editura, dacă tot participi la acest eveniment planifica de ceva timp, de ce faci discount-uri online întreba sapatamana înainte de târg, dacă tot vrei sa îți vina oamenii in stand și chiar sa și cumpere (fără discount prea mare)?
- Vizitatorii se așteaptă sa găsească oferte bune la aceste evenimente și vin pregătiți sa cumpere mult, însă cu tehnologia modernă este foarte ușor sa faci o comparație la fata locului și sa realizezi ca in afara plăcerii de a tine cartea in mâna, nu exista nici un alt beneficiu (cel puțin material) in a cumpara la târg. Situație valabilă la multe edituri.
- După doua vizite deja, nu am nici măcar o schița de cărți pe care le-as cumpara de acolo. Așa suntem noi, oamenii moderni, căutam oferta cea mai buna, mai ales când suntem cumpărători constanți de carte.
- Ce am cumpărat total neplanificat au fost cărți cu adevărat la oferta de la standuri mai mici, inclusiv cărți secund-hand.
Cred ca am acoperit tot. Nu as vrea sa se înțeleagă ca nu apreciez evenimentul, ba dimpotrivă. Îmi doresc sa îl văd evoluat la un nivel demn de tematica. Este păcat sa nu folosim toate mijloacele aflate la îndemâna pentru a avea cu adevărat un târg de carte internațional unde editurile, autorii, vanzatorii și cititorii sa se adune in celebrarea cuvantului scris. Doar așa ajutam la continuitate și dezvoltare, nu prin statistici despre cât se citește sau nu se citește. Doar așa învățam noile generații ca și a citi poate fi cool, trebuie sa ne adaptam la realitate. Cred ca aș lucra voluntar la acest proiect doar sa văd rezultatul final 🙂 dar așa sunt eu, mai idealista.
Voi ați fost la Bookfest anul acesta? De ce nu, de ce da, ce v-a plăcut sau nu, ce v-ați dori de la evenimentele viitoare? Hai sa schimbam idei, poate vor fi folosite 😉
1 thought on “Bookfest 2019 prin ochii unui cititor”