Bookish, Movies

Cartea sau filmul?

Intrebarea de 100 de puncte: sa citesc cartea sau sa vad filmul/serialul?

Pentru cititori, raspunsul este simplu. Insa intr-o lume in care accesul la orice (inclusiv carti) este foarte facil, cumulat cu trendul actual de ecranizari si re-ecranizari si ecranizari la ecranizari, poate fi putin cam greu sa tii pasul si cu cartile si cu filmele/serialele. Ca sa nu mai spunem ca poate mai vrei sa iesi si din casa din cand in cand, ca nu suntem pustinici.

De aceea eu am mai multe tactici de abordare a ecranizarilor cartilor pe care inca nu le-am citit, in functie de gradul de interes:

  1. Nu vad filmul/serialul pana nu am citit cartea – a se interpreta “evit orice legat de ecranizare”
  2. Incep si filmul si cartea cam in acelasi timp (merge mai bine la seriale) – iar unele filme chiar imi trezesc interesul pentru carte
  3. Vad ecranizarea si nu mai citesc cartea
  4. Nici o varianta de mai sus ๐Ÿ™‚ – adica nu vad filmul si nici nu voi citi cartea

Cred ca sunteti de acord cu mine ca pentru unele povesti, filmul este suficient. Chiar si cei mai avizi cititori au nevoie ocazional de o pauza, cand pot sa descopere o poveste draguta in doar 2 ore, nu zile ๐Ÿ™‚

Insa sunt multe alte povesti minunate care nu pot fi vreodata incluse satisfacator intr-un film de cateva ore. De cele mai multe ori, aceste povesti vor parea trunchiate in varianta ecranizata, si asta pentru ca sunt. Este logic sa incerci sa pastrezi ideea principala si elementele de baza ca sa poti spune povestea in timp limitat, insa fanii variantei pe hartie rar vor fi multumiti.

De aceea m-a bucurat cea mai recenta alternativa selectata pentru “His Dark Materials” a lui Philip Pullman, si anume o mini-serie. Imi amintesc ecranizarea “The Golden Compass” de acum multi ani si trebuie sa spun ca la momentul respectiv nu cititsem cartile, prin urmare mi s-a parut un film foarte bun si nu intelegeam de ce erau oamenii nemultumiti. Acum insa chiar sunt in curs de finalizare a cartilor si in acelasi timp mai vad cate un episod din noua serie de pe HBO. Pot in sfarsit sa spun ca da, “The Golden Compass” (filmul) nu ii face dreptate cartii oricat de frumos ar fi realizat, insa serialul se pare ca se tine destul de aproape de adevar. Voi reveni si cu un review la carti cat de curand.

Revenind insa la subiect, cred ca raspunsul la intrebare variaza in functie de interlocutor. Este clar ca prima varianta va fi intotdeauna cea de referinta, deci cartea ramane de capatai si in acest subiect ๐Ÿ˜‰ Insa uneori ecranizarile chiar ne pot surprinde si pentru unele carti cu subiecte nu foarte complicate (gen toate cartile lui Tolkien), filmul poate fi chiar mai bun sau suficient – vezi toate cartile lui John Green vs ecranizarile.

Mi-ar face placere sa aflu ce ecranizari vi s-au parut chiar bune sau dimpotriva, care au fost de-a dreptul odioase.

Oricare ar fi preferinta, sa avem spor la citit si la vizionat!

Happy Friday si sper ca ati fost cuminti si a trecut Mos Nicolae si pe la voi ๐Ÿ™‚

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.