Book Review, Fiction, Mystery

Mici focuri pretutindeni – Celeste Ng

Long time no read 😊

De fapt nu este chiar adevarat, am mai citit, dar nu pot spune ca am fost asa impresionata sau inspirata sa scriu despre carte sau experienta.

Ei bine, nici macar aceasta perioada de distantare sociala nu prea ajuta la citit oricat de mult am declara noi ca este un prilej de a mai micsora gramada de carti in asteptare. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu nu am simtit-o foarte productiva in acest sens.

Sa revenim la cartea de fata, “Mici Focuri Pretutindeni” de Celeste Ng a fost aleasa special inainte de a vedea ecranizarea (proaspat aparuta la Hulu). Sunt carti pe care nu le vei mai citi niciodata daca ai apucat sa vezi filmul. Asadar am zis sa ii ofer o sansa.

Recunosc ca nu eram prea dornica la primele pagini, poate nu eram in starea de spirit necesara (cititorii de cursa lunga stiu cum vine asta) sau poate nu mi-a captat atentia suficient de bine. Insa am depasit impasul si am terminat cele 400 de pagini in 2 zile.

Acum ca am terminat-o, recunosc ca am “mixed feelings” in prinvinta ei. Povestea e credibila, insa cred ca ma asteptam la alt gen de prezentare al concluziei sau de povestire a concluziei, caci am avut senzatia ca parca mai trebuia ceva. Poate aceasta a fost intentia autoarei, poate scopul a fost o analiza interioara mai degraba decat o actiune exterioara. Nu exclud aceasta varianta.

Revenind la poveste, am devenit investita in ea relativ repede (dupa depasirea impasului initial mentionat mai sus). Ambele familii si istoriile lor usor romantate sunt suficient de bine conturate. Am reusit chiar sa am unele reactii emotionale pentru unele dintre ele, nu mereu si nu toate. Sunt clar tipologii standard de personaje americane, cu vieti si probleme tipic americane, cu pareri la fel de americane. E genul de poveste buna de ecranizat, la cat de americana este 😉

Insa unele aspecte emotionale reusesc sa iti atraga atentia, vrei sa intelegi si vrei sa vezi cum se desfasoara mai departe. Ce m-a surprins este ca de multe ori asteptam o reactie mai vehementa, mai teatrala si de fapt primesti aproape o reactie anticlimatica, ca si cum voit autoarea tempereaza mersul lucrurilor. Am luat in considerare sa fiu eu defecta de la prea multe carti gen mystery/thriller , de aceea as vrea sa aud si alte pareri pe acest subiect.

Ce pot insa sa afirm la unison cu alte recenzii este ca intradevar este o incursiune in sentimente profunde, in trairi umane ce nu vor vedea lumina zilei (la unii oameni), in evenimente care modeleaza o viata si pe care nu ai cum sa le eviti. Mi-a lasat o senzatie usor nostalgica, ca si cum mi-am luat la revedere de la niste prieteni pe care stiu ca nu o sa ii mai vad prea curand sau poate deloc. Nu am identificat inca de unde aceasta senzatie, dar daca aflu, va spun 😊

Uneori e nevoie sa parjolesti totul, pana la pamantul gol, si s-o iei de la capat. Dupa foc, solul e mai fertil, si noi plante pot sa creasca iar. Oamenii sunt la fel. O iau de la capat.”

Daca o recomand, da. Eu am citit-o tradusa in limba romana si pot spune ca e o traducere decenta care nu prea m-a zgariat la ureche.

Editura Litera, 2017 – 407 pagini, limba romana
Titlu original: “Little Fires Everywhere”

Advertisement

4 thoughts on “Mici focuri pretutindeni – Celeste Ng”

 1. Salut! Imi place mult cum ai scris recenzia, pe mine m-a convins s-o adaug pe lista de cumparaturi pentru urmatoarea comanda online 🙂

  De acord si eu cu lipsa productivitatii intr-ale cititului! Lipsa unui delimitari clare intre acasa/munca ma face sa ma intind mai mult cu munca decat in perioadele “normale”.

  Liked by 1 person

 2. Heeei, ce bine să văd încă o recenzie de la tine 😊 am citit și eu cartea asta acum vreo 2 ani dacă nu greșesc. Cred că am avut cam aceeași experiență ca tine. Au fost momente în care am simțit ceva, unele în care mi-a păsat destul de mult de ce se petrecea, dar pentru mine cel puțin nu a fost ceva ce să mă marcheze, să spun la final că ioi, ce carte!. O recomand și eu însă, e chiar okay pentru perioade ca asta când poate vrei sa citești ceva dar nu te arunci pe Kafka :)). Nici mie nu mi se pare ca trăiesc ceva preschimbare supranaturală într-un om super productiv în ale cititului :))

  Liked by 1 person

  1. 😂 multumesc, si ai dreptate, productivitate redusa combinata cu alte activitati mundane cum ar fi jobul nu ajuta la a transforma aceasta perioada intr-un Rai al cititorilor 😉 dar recuperam

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.