Bookish

Cititul in vremea carantinei

“Cum te motivezi in aceasta perioada sa citești o carte?”

Aceasta este o foarte buna întrebare pe care am primit-o zilele trecute si care m-a pus pe gânduri.

Un răspuns frumos ar fi scurt și la obiect, cu explicații clare și instrucțiuni de cum sa faci și cum sa nu faci, și o concluzie fără echivoc despre cum și tu vei citi x cărți in următoarea perioada dacă urmezi aceiași pași ca mine.

Însă eu nu prea răspund scurt și la obiect 🙂 eu trebuie sa povestesc, sa explic imaginea de ansamblu in care are loc acțiunea, doar nu o sa te las așa, fără clarificări. In plus, la aceasta întrebare nu cred ca exista un răspuns perfect și general valabil. Chiar dimpotrivă, cred ca răspunsul ar trebui sa fie profund subiectiv și personalizat. Asta dacă nu cumva cititul este un job in loc de plăcere, caz in care nu mă pot pronunța.

Revenim la a citi ca o activitate plăcută, aleasa ca mod de relaxare, evadare sau educare. Oricare cititor ar fi de acord cu mine (sper) atunci când spun ca investim ceva din noi in fiecare lectura. Poate sunt și cărți mai ușoare care doar ne distrează, însă in majoritatea lecturilor noastre investim atenție, dedicare, timp, uneori efort, alteori ore nedormite, emoții și puțin suflet.

De aceea vei și auzi mulți cititori vorbind plini de verva despre personaje, despre acțiune, despre idei, dacă le-a plăcut sau nu abordarea sau finalul, dacă se putea scrie mai bine, și orice alta parere nebuna la care ajung in timp ce devorează fiecare carte.

Acestea fiind spuse, este și normal sa existe momente in care nu poți sa citești. După umila mea părere, se pot întâmpla multe lucruri care sa disturbe ritmul constant al acestei activități, printre care:

  • Tocmai ai citit o carte foarte solicitanta emoțional (sau mental) și ai nevoie de o pauza înainte de a alege următoarea carte.
  • Ai avut o perioada foarte încărcată (de lecturi) și simți nevoia unei pauze binemeritate.
  • Ești obosit psihic sau chiar fizic și nu ai puterea de a susține lectura unei cărți.
  • Ai prea multe cărți pe lista de citit și nu știi pe care sa o alegi.
  • Ești stresat și ai capul plin de gânduri care nu te lasă sa te concentrezi la cuvintele de pe pagina (sau Kindle).

Lista ramane deschisă…

In aceasta perioada in care cu toții suntem limitați in deplasare, cititul a devenit o activitate de mare interes și brusc toți si-au descoperit latura introverta 🙂 M-au distrat toate meme-urile și sfaturile legate de citit și cum sa profitam de aceasta perioada ca sa citim, de parca doar carantina ne mai putea ajuta ca sa ne revenim in acest sens. Da, putem profita de aceasta perioada, dar sa nu ne așteptăm la miracole.

In realitate, aceasta carantina nu a făcut decât sa ne accentueze, uneori chiar sa creeze, anxietăți de toate felurile. Prin urmare, de ce ne surprinde faptul ca nu putem sa ne adunam noi pe noi insine suficient cât sa alegem sau sa terminam o carte? Este normal și perfect uman sa se întâmpla așa, căci nu facem decât sa mai adăugăm o anxietate pe lista atunci când trăim cu impresia ca trebuie sa citim in aceasta perioada, ca trebuie sa recuperam cât n-am citit in jumătate de an sau mai mult.

De aceea eu spun sa citiți sau sa nu citiți după cum va spune sufletul, nu Internetul. Privește cărțile care te așteaptă in fiecare zi dacă așa vrei, dar citește doar când cartea potrivită ți-a atras atenția. Răsfoiește site-urile de profil pana găsești ce trebuie și doar atunci comanda noua achiziție, nu te baza neaparat pe ce e popular sau promovat. Așa cum tu alegi următoarea carte, și ea te alege pe tine. Îți vorbește dacă o lași!

Tot ce rămâne este sa va doresc carantina ușoară și spor la citit când va fi cazul 😉

Mulțumesc Depe Usborn pentru idee!

Advertisement

2 thoughts on “Cititul in vremea carantinei”

  1. Daaaaaaaaaaaaa! Da, da, da! Vai ce-mi place articolul tau. Am atatea de zis pe subiectul asta… complet de acord cu tot ce ai spus aici!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.