non-fiction

Prizonierii Geografiei – Tim Marshall

Zece harti care iti spun tot ce trebuie sa stii despre politica globala

Sau asa se prezinta aceasta carte ๐Ÿ™‚ Si nu ma intelegeti gresit, mi-a placut foarte mult!

Poate datorita afinitatii mele catre geografie sau pur si simplu multumita stilului lui Marshall care te face sa te simti ca la o iesire cu prietenii unde discutati si subiecte de geopolitica, cert este ca rar mi-a fost dat sa citesc cu atata placere o carte de genul.

Trebuie mentionat de la inceput ca aceasta carte a fost publicata in 2015 si deci informatiile din ea nu acopera si perioada actuala. Desi a mai publicat cateva carti de atunci pana in prezent, eu inca sper la o varianta actualizata a acesteia ๐Ÿ™‚ Insa, istoria nu se schimba si prin urmare sunteti in siguranta sa cititi cartea.

Tim Marshall este un jurnalist britanic cu o experienta de peste 3 decenii specializat pe afaceri externe si diplomatie. A fost corespondent de razboi in timpul razboiului din Kosovo (atat din Belgrad, cat si din Kosovo), din Afghanistan, Iraq, Egipt, Siria, Tunisia si nu numai.

Insa mai mult decat atat, este un bun scriitor. Stilul sau este lejer, prietenos, ceea ce face chiar si o carte de geopilitica sa fie citita cu placere si dese zambete.

Cartea si respectiv harta lumii sunt impartite in 10 zone de influenta si prezentate fiecare in parte: Rusia, China, SUA, Europa de Vest, Africa, Orientul Mijlociu, India si Pakistan, Coreea si Japonia, America Latina, Arctica. Cu nota de subsol ca acestea sunt parerile lui bazate pe experienta sa, mi s-au parut pertinente si deseori destul de bine explicate.

Dar, desi unele zone sunt mai detaliate in informatii si istorie, pentru altele este foarte putina informatie comparand cu complexitatea zonei din punct de vedere geografic. De exemplu, Africa si America de Sud cu multele lor tari si popoare, sunt rezumate la niste idei principale si mentionarea a unora dintre ele ca reprezentanti. Iar Australia si Noua Zeelanda nici nu se regasesc. Ideea de ansamblu asupra zonei ramane cu tine, dar pentru mine personal, as fi preferat mai multa detaliere. Asa sunt eu, mai ciudata in acest sens ๐Ÿ™‚

In concluzie, este o carte buna pe care o recomand chiar si celor care nu au nici cel mai mic interes in subiecte de geopolitica.

“Spatiul in care traim ne-a influentat dintotdeauna. A influentat razboaiele, puterea, politica, si dezvoltarea sociala a popoarelor care acum traiesc in aproape fiecare colt al Pamantului.”

Editura Litera, 2019 – 348 pagini, limba romana

Titlu original ” Prisoners of Geography: Ten Maps that Tell You Everything You Need to Know About Global Politics.

4 thoughts on “Prizonierii Geografiei – Tim Marshall”

  1. Ooo dar suna fantastic! Eu anul asta am decis ca ma voi concentra extra pe educatia mea in domeniile pe care ori nu le-am invatat ca n-au fost predate ( istoria, geografia) ori ca mi-a fost frica de ele ( politica, filosofie, etc). Deci e super recomandarea ta ๐Ÿ™‚ merci!

    Liked by 1 person

  2. Suna foarte interesant aceasta carte! Si mie imi place sa citesc carti / articole despre cum functioneaza lumea in general. De exemplu, am cumparat o carte despre freediving si oceane, scrisa tot de un jurnalist.

    Legat de carti scrise de jurnalisti, Kassia St. Clair scrie carti frumoase, poate ti-ar placea ๐Ÿ™‚ https://kassiastclair.com/

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.