Nu stiu despre voi, dar pentru mine “Dune” ramane una dintre cartile “de capatai”, cum se spunea. Am descoperit ca imi plac SF-urile multumita lui Asimov, insa Frank Herbert m-a facut sa visez efectiv la alte lumi si, citind “Dune”, m-am indragostit de desert inainte sa il vad.
Cand te gandesti ca a publicat aceasta carte in 1965, abia atunci realizezi ce vizionar a fost si cum a reusit sa scrie o poveste care nici astazi nu pare demodata. Mai mult decat atat, nenumarate elemente ale sale au fost replicate in alte poate mai celebre carti scrise ulterior. Sau poate doar vorbeste fanul din mine.
Acum, revenind la mult-anticipatul si acum discutatul film al lui Denis Villeneuve, voi incepe prin a spune ca am retineri la a ma extazia. Un prieten mi-a spus sa iau in calcul ca este un regizor bun. Ok, iau in calcul. Dar asta nu inseamna si ca va reusi unde atatia altii nici nu au incercat 🙂 Desigur sunt niste variante mai vechi ca exemplu, insa doar 2 si nu cele mai reusite. Ma rog, ecranizarea din ’84 nici nu poate fi vazuta decat daca esti probabil drogat (sau asa era David Lynch cand l-a filmat). Iar cea din 2000 a fost mai mult o mini-serie si a fost decenta din perspectiva faptului ca avut mai mult timp la dispozitie sa spuna povestea.
Pentru ca aici este si spinul din coasta oricarui regizor si mai ales scenarist: cum incluzi o asemenea lume si pleiada de personaje si culturi intr-un film de maxim 3 ore? Probabil de aceea spune si Villeneuve in acest interviu ca a fost de acord cu acest proiect doar daca il face in 2 parti, ceea ce iata ca se si intampla. Zambesc pentru ca sunt de acord cu abordarea, insa stiu ca va insemna un chin sa astept partea a doua.

Un alt semn de intrebare il am referitor la distributie care mi se pare putin cam prea comerciala: Timothée Chalamet ca Paul Atreides, Oscar Isaac ca Leto Atreides, Zendaya, Josh Brolin, Dave Bautista, Jason Momoa, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Rebecca Ferguson ca Jessica Atreides. Nu contest ca majoritatea este formata din actori buni, insa am invatat sa ma tem de aceasta comercializare doar de dragul incasarilor si de a a atrage follower-ii respectivilor. Pastrez aceasta reticenta pana o sa ii vad in actiune.
Pentru cei care nu stiu, fiul lui Frank Herbert, Brian Herbert, impreuna cu Kevin J Anderson, au continuat sa scrie carti din aceasta serie, si poti vedea aici lista completa. Insa cartile scrise de Frank sunt acestea (titluri originale):

- Dune – 1965
- Dune Messiah – 1969
- Children of Dune – 1976
- God Emperor of Dune – 1981
- Heretics of Dune – 1984
- Chapterhouse: Dune – 1985
Si ca o nota personala, inevitabil au filmat in desertul Wadi Rum din Iordania, despre care va pot spune din experienta personala ca intradevar pare a fi pe alta planeta. Poate o sa va povestesc candva mai multe despre el. Insa decamdata este bine de amintit ca multe filme au fost filmate aici si in special cele in cautare de o locatie care sa semene cu ceea ce ar trebui sa fie Marte (vezi “The Martian”).
In incheiere, recunosc ca acest articol a fost un fel de exocizare pentru mine 🙂 in aceasta izolare, nu aveam cu cine sa vorbesc despre anuntul lansarii filmului pe 18 decembrie 2020 si toate implicatiile pe care doar un “geek” ca mine le putea dezbate.
Si ca sa ma pregatesc in acest sens, mi-am propus ca anul acesta sa recitesc cartile, iar cu aceasta ocazie voi face si cate o mica prezentare pentru fiecare in parte 🙂 Daca nu aveti cartile, cei de la Nemira au scos o noua editie destul de draguta, chiar daca putin cam stralucitoare.
Asadar, spor la citit mie 🙂 si ne mai auzim pe acest subiect, cu siguranta!
Multumesc! O sa caut. Va invit si pe blogul meu pentru alte recomandari memorabile pentru mine. 😉
LikeLiked by 1 person
Si eu ma super bucur ca ai scris!!! Nu am citit Dune, pentru nu știu ce motiv mi se părea că m-ar depăși subiectul. Daaar acum câteva zile mi-am comandat cele 6 cărți și abia aștept să vină! Vezi, e o chestie interesantă cu filmele astea cu distribuție comercială. Pe de o parte înțeleg perfect ce spui, cum sunt angajați pentru followerși și inevitabil publicitate, dar pe de alta poate ii fac curioși pe alții cu privire la cărți. La mine așa s-a întâmplat ( îmi plac mult și Timothée si Rebecca) și am zis că hei, trebuie sa citesc cărțile înainte sa vad filmul pentru că sigur voi vedea filmul.
De acum însă, fără să știu subiectul, sper să fie totuși un film bun. Ar fi trist să citesc cărțile din entuziasm pentru film și să descopăr că e o dezamăgire totală.
LikeLiked by 1 person
Oricum ar fi, vei ramane cu experienta cartilor 😉 Si putem discuta in decembrie daca ne-a placut filmul sau nu 🙂
LikeLike
De abia aștept! ❤️
LikeLiked by 1 person