Book Review, Fiction, Life Stories

Oameni Normali – Sally Rooney

Cred ca o carte buna trebuie sa iti ofere cel putin un subiect ulterior de analiza interioara sau exterioara. “Oameni Normali” este o carte buna.

Am citit-o intr-o zi, partial pentru ca se citeste relativ usor, dar si pentru ca devenisem investita in povestea lui Connel si a Mariannei si desi m-am enervat teribil pe alocuri, eram curioasa sa vad pe ce drum vor apuca.

Si cred ca talentul lui Sally Rooney sta in aceasta realizare a unor personaje complet normale in care poate te regasesti, poate nu, dar pe care parca le cunosti si daca ajungi sa ai cea mai mica urma de curiozitate fata de ele, atunci cu siguranta vei ramane pana la sfarsit. In plus, stilul ei atat de natural si poate apropiat ca generatie face din aceasta carte aproape un jurnal ce ar putea fi scris de oricare dintre noi.

Am citit si urmarit viata tinerilor Connel si Marianne pe masura ce incearca sa descopere ce este normal si ce nu, ce inseamna sa fi un adult, ce consecinte au unele alegeri in viata si cum se poate schimba viata de la un an la altul sau chiar de la o luna la alta. Perioada in care suntem alaturi de ei este relativ scurta, insa pentru niste tineri la final de liceu si pe urma in facultate, este o etapa atat de plina de experiente si sentimente incat se poate simti ca o viata intreaga.

M-am bucurat si m-am enervat alaturi de ei si din cauza lor, insa am ramas alaturi, in speranta ca Rooney o sa ii aduca in final pe o directie comuna, insa viata nu este ca in filme, iar “Oameni Normali” este exact ceea ce spune, o carte despre oameni normali. Si ca in viata normala, sunt lucruri care raman nespuse, sunt decizii proaste pe care le constientizezi, sunt alegeri pe care le regreti si nostalgia de dupa cand iti amintesti momentele frumoase, sunt minciuni si omisiuni, dar si adevaruri mai mult sau mai putin dureroase.

Maturizarea este un proces greu, dureros pe care mai mult ca sigur il vom uita, insa cititind aceasta carte mi-am dat seama ca toti am fost prostuti la vremea noastra si ca de fapt aceasta este un prag de care trebuie sa ne lovim cu capul fiecare dintre noi.

As recomanda aceasta carte cu mentiunea ca vine la pachet cu o analiza interioara personala pentru a o putea accepta si intelege.

Editura Curtea Veche, 2019 – 270 pagini, limba romana

Eu am imprumutat-o de la Bookster.ro 🙂

Advertisement

2 thoughts on “Oameni Normali – Sally Rooney”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.