In aceasta perioada dificila cand multi si-au anulat vacante de primavara, iar si mai multi viseaza la momentul in care vor putea calatori iar, putem sa ne “incalzim” cu amintiri din alte vacante si poate sa ne actualizam lista cu destinatii unde am vrea sa ajungem.
Iar ca o dorinta personala pentru care tare mi-as dori sa existe pestisori de aur sau duhuri magice, poate invatam sa apreciem la adevarata valoare ceea ce inseamna a calatori si a descoperi alte tari, culturi si ecosisteme. Poate data viitoare cand vom calatori undeva, nu vom mai lasa mizerie in urma noastra, nu vom mai distruge natura, nu vom mai chinui animalele si vom aprecia munca celor care ne fac vacanta posibila si chiar mai frumoasa.
Inchid aceasta paranteza si revin la subiect: cum spuneam in articolul despre viitorul film Dune, locatia perfecta pentru filmele care au nevoie de un fundal natural ca “de pe alta planeta” este clar Iordania. Bine, sa stabilim de la inceput ca ma refer la peisaj desertic, caci sunt multe alte destinatii cu peisaje superbe care s-ar incadra in categoria “de pe alta planeta”. Si fiindca este momentul cand visam la o noua vacanta, de ce sa nu vorbim despre vacante fie ele si trecute.

Anul trecut pe vremea aceasta tocmai ne intorsesem din Iordania si eram inca putin nostalgici. Am fost doua cupluri pentru o scurta incursiune (4 zile, 3 nopti) cu niste obiective foarte clare: Petra si Wadi Rum, ambele pe lista mea de vazut cel putin o data in aceasta viata 🙂
Si fiindca am tendinta de a povesti la nesfarsit, o sa fac o lista cat pot de scurta cu detaliile logistice:
>> Avion: Evident ca am profitat de oferta pe care o avea RyanAir pentru zbor direct Bucuresti-Amman. Greu cu bagajul daca vrei sa calatoresti economic, dar ne-am descurcat 2 persoane cu un troler de mana si un rucsac pentru 4 zile. Aeroportul din Amman este destul de modern, destul de mare si chiar bine organizat.
>> Transport la destinatie: Multumita unei prietene care a mers inaintea noastra si care ne-a ajutat cu contactul, am inchiriat o masina la pret decent de la o companie locala. Serviciile au fost bune, masina mai putin, dar si-a facut treaba. In plus, a fost singura data cand mi s-au deblocat banii de garantie pe loc dupa ce am predat masina. Drumurile sunt in mare parte decente, mai putin “speed bump”-urile de pe autostrada care au fost de nedescris noaptea. Si daca nu esti obisnuit cu pornitul din rampa, ai face bine sa exersezi inainte. Ofer contactul la cerere 😉
>> Cazare: Am avut cazare 2 nopti in Wadi Musa pentru Petra si 1 noapte in desert. Sfatul meu este sa nu va faceti sperante la cazare in Wadi Musa, mai ales daca mergeti pentru Petra. Orice nu este 5 stele si cu pret pe masura, cu siguranta nu va fi la inaltimea asteptarilor. Mergi pregatit de mai putin si vei fi multumit 😉 Pentru cazarea din desert insa este bine si chiar recomandat sa aloci buget mai mare pentru ca acolo chiar vei simti diferenta si mai mult, vei vrea sa simti diferenta. Taberele din desert cu vile individuale sunt mai dragute decat hotelurile din Wadi Musa, asa ca sa stiti. Si am zis dragute, nu frumoase!
>> Masa: Am avut mic dejun inclus la hotel, am invatat de-a lungul timpului ca e singura masa pe care o vrei asigurata, mai ales cand ai program de vizitat. Am mancat prin oras, dar nu uita intotdeauna sa bei o Cola mica dupa masa 😉 Am mancat la bufet in tabara din desert (chiar si carne de oaie). Am cumparat diverse de pe la magazine si am mancat chiar si la un pub in mall. Per ansamblu, nu am avut probleme cu mancarea, dar nici nu sunt cea mai sensibila in acest sens. Mananc ce imi place si gata, fara comentarii inutile. Important este sa tina de foame 🙂 Daca insa ai un stomac sensibil, e bine sa ai la tine niste medicamente preventiv.
Haine: Pentru jumatatea lunii aprilie ziua era cald bine (mai ales in complexul Petra), insa cum disparea soarele, ii simteai lipsa. Pantaloni lungi (si scurti pentru zile foarte calde + SPF), hanorac sau polar peste tricou, pijama noaptea, incaltari comode pentru mers si multe sosete de schimb (nisip mult), o esarfa sau palarie de pus pe cap, o esarfa de pus pe fata in caz de vant (si nisip mult) – toate esentiale! Si aici as vrea sa mentionez ca este de bun simt sa te imbraci si sa te comporti adecvat pentru tara pe care o vizitezi, deci nu pantaloni foarte scurti sau decolteuri adanci si nu va iubiti in public in afara Amman-ului.
Alte cateva detalii:
- Va fi politie multa pe traseu care poate va opreste la controale, dar majoritatea doar intreaba de unde esti, se uita la pasaport, mai glumesc, mai cer o tigara, se mai incrunta, dar daca esti cuminte si iti vezi de treaba, totul e ok. Controale foarte dese sunt pe malul Marii Moarta, pentru ca este si granita cu Israel. In acest sens, nu depasiti limitele de viteza!
- Vorbiti frumos si purtati-va cu bun simt, in satele si oreselele din afara capitalei sunt destul de traditionalisti si nu vad cu ochi buni tinutul de mana, pupatul sau imbracutl sumar 🙂 In unele satuce am aflat ca e mai bine sa trimiti la cumparaturi pe cel mai brunet si mai incruntat din grup 🙂
- In taberele turistice sunt foarte versati caci stiu cum merge treaba cu turistii. Va vor vinde orice, va vor oferi tot ce pot, doar sa te simti bine, sa le mai lasi o atentie si sa vorbesti despre ei mai departe. Sunt simpatici!
- Aveti grija la bunuri in hoteluri, cel mai bine ca sa ai lucrurile importante intotdeauna cu tine (pasapoarte, vize, bani, bunuri de pret) – rucsacul omniprezent si bine inchis este sfant!
- Luati viza inainte la ambasada in Bucuresti, mai scuteste din timpul de pe aeroport caci oricum va dura mult sa treceti de controale la sosire in Iordania. Si daca tot vizitati, Jordan Pass-ul este mai mult decat necesar caci include pretul vizei, intrarea de o zi la Petra si taxa turistica pentru desert (plus nenumarate alte intrari la obiective turistice daca mai aveti timp).
- Dinarul iordanian e scump!
- Sa ai apa la tine mereu!
Si acum, adevaratele motive pentru care am mers in Iordania – Petra si Wadi Rum!
PETRA
Cand spui ca este una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, te astepti la ceva impresionant. Ei bine, este impresionant!
Petra este mai mult decat acea unica imagine folosita pentru promovare. Este un complex urias, o oras intreg pentru care exista optiuni de bilete de intrare si cu 3 zile de vizitat. Poate nu as petrece chiar 3 zile acolo, dar o zi intreaga sigur ai ce face si abia il traversezi de la un capat la celalalt. Recomandarea mea din suflet este sa mergeti devreme, poate nu la 6 cand se deschide, dar sigur nu mai tarziu de 9. Cu cat mergi mai tarziu, cu atat mai aglomerat va fi si credeti-ma cand va spun ca nu este deloc placut sa vizitezi acea vale cu mii de alti oameni. Si nu chinuiti magarusii si camilele! O singura privire la bietele animale si veti intelege de ce spun asta!
Ce mi-a placut foarte mult: defileul de la intrare pana la cladirea Trezoreriei (aceea frumoasa din toate pozele) si privelistea de la mormantul Urn asupra vaii. Ce m-a impresionat: totul. Este incredibil cat de putin stim despre alte culturi si civilizatii mai putin “comerciale”. Toata lumea a citit legendele Olimpului si a vazut filme despre mumii, insa descoperind Petra mi-am dorit sa fi avut parte de mai multa variatie in istoria invatata in scoala si in povestile cu care am crescut.





WADI RUM
Stii planeta Marte din toate filmele? E in Iordania 🙂
Este cu adevarat o alta lume si a meritat sa traversam intreaga tara doar pentru o zi si o noapte petrecute acolo. Este unul dintre acele locuri in care m-as intoarce iar si iar, fara sa ma plictisesc vreodata de frumusetea sa!
Am mers acolo cu speranta ca vom vedea un apus frumos si pe urma ne vom minuna de cerul plin de stele pe timp de noapte. Insa am primit ceva cu totul neasteptat: o furtuna si ploaie in desert! Si daca salbaticia poate parea imblanzita pe vreme frumoasa, pe furtuna vezi cu adevarat ce poate. Cand bate vantul si iti biciuie pielea cu nisip atat de fin si atat de ascutit cand e udat de ploaie, cand nu poti merge contra vantului si abia poti respira, cand simti cu adevarat ca natura iti permite sa existi si nu invers, atunci ajungi sa apreciezi totul in jur. Apreciezi linistea de dupa, apreciezi calmul dunelor cand s-a potolit vantul, apreciezi caldura din timpul zilei si racoarea de peste noapte, apreciezi indrazneala stancilor de a tine piept desertului, apreciezi verdeata ascunsa printre vai si crescuta in ciuda desertului, apreciezi rezistenta si adaptarea oamenilor la aceste conditii, dar si respectul lor pentru acest loc.
Nu stiu daca ati avut vreodata un moment in viata in care ati privit ceva atat de frumos incat iti vine sa plangi! Poate doar eu sunt ciudata in acest sens… Ei bine, eu am trait aceasta senzatie de putine dati si de doua ori a fost la vederea desertului. Nu stiu de ce, insa aceasta mare de nisip imi pare atat de puternica si totusi inteleapta, ca o batrana care a vazut multe, stie multe, dar nu are cui sa le mai spuna.








Ce sa mai continuam, merita sa mergeti in Iordania chiar si pentru o noapte si o zi in Wadi Rum! Iar daca cumva aveti mai mult timp la dispozitie decat am avut noi, vedeti si restul tarii, este atat de frumoasa, in ciuda saraciei, in ciuda mizeriei pe care o veti observa pe alocuri, in ciuda a orice v-ar retine sa o alegeti ca destinatie de vacanta.
Pana atunci insa, stati cuminti acasa, cititi o carte 🙂 si planificati urmatoarea vacanta, poate chiar in Iordania!
Pana la urma imaginatia este cea mai ieftina calatorie! Nimeni nu ne opreste sa calatorim chiar si acum. Pe aripele cuvintelor. 🙂
LikeLiked by 2 people