Book Review, Fantasy, Fiction, Life Stories

The Midnight Library – Matt Haig

Incepem noul an pe o nota optimista!

“Never underestimate the big importance of small things.” 

In primul rand, ar fi cazul sa va urez si eu un an nou cat mai bun, cu realizari si mici si mari, cu bucurii zilnice oricat ar fi de marunte, cu speranta in suflet si planuri marete, cu oameni dragi in viata voastra (oricat de distantati fizic ati fi)!

Stiu ca nu ne-am mai auzit de ceva timp, dar am o explicatie in aces sens pe care o voi detalia in alta postare 😉 Oricum probabil va intereseaza mai mult ce am mai citit, asa ca sa revenim la subiectul mai sus mentionat: cea mai nou carte a lui Matt Haig.

“The Midnight Library” by Matt Haig – book cover

Nu mai stiu daca am mentionat, dar sunt o fana a lui Matt Haig si am cumparat “The Midnight Library” imediat ce a aparut. M-am bucurat ca un copil mic cand am primit-o insa din motive mundane, a trecut ceva timp pana sa pot sa o citesc efectiv. Intre timp a si aparut tradusa in limba romana sub titlul “Biblioteca de la Miezul Noptii”, ceea ce mi s-a parut foarte rapid si eficient, nota 10 editurii Nemira.

“You don’t have to understand life. You just have to live it.” 

Sa revenim la carte, asa cum spune si in sinopsis, premisa este simpla: la hotarul dintre viata si moarte este o biblioteca ale carei rafturi sunt nesfarsite, iar fiecare carte ofera sansa de a incerca o alta viata pe care ai fi putut sa o traiesti. Sa vezi cum ar fi fost daca luai alte decizii. Nora Jones este cea care ajunge in aceasta biblioteca si printre ale carei posibile vieti ne vom plimba.

“Sometimes just to say your own truth out loud is enough to find others like you.” 

Acum, evident ca nu oricine are o biblioteca de acest fel, trebuie indeplinite niste conditii ca sa ajungi aici si sa ai optiunea de a rasfoi alte vieti. Si evident ca la un moment dat trebuie facuta si o alegere. Si pana la un punct mi s-a parut foarte previzibil subiectul in sine si care sunt pasii urmatori. Insa m-a surprins placut schimband ritmul pe la jumatate si pe urma iar spre final. Recunosc ca finalul in sine a fost usor de presupus, caci urmarind sirul gandirii lui Matt, acesta te conduce usor catre concluzia evidenta.

“Every second of every day we are entering a new universe. And we spend so much time wishing our lives were different, comparing ourselves to other people and to other versions of ourselves, when really most lives contain degrees of good and degrees of bad.”

Cine a mai citit din cartile lui, cunoaste stilul narativ facil si probabil il si apreciaza pentru asta 🙂 Mie mi se pare ca o pauza bine-meritata intre carti cu un stil mult mai incarcat (sa fim delicati). In acelasi timp, te ajuta cumva sa te concentrezi pe mesaj mai mult decat pe modul de transmitere al lui. Si astfel reusesti sa simti ceea ce vrea sa transmita.

“If you aim to be something you are not, you will always fail. Aim to be you. Aim to look and act and think like you. Aim to be the truest version of you. Embrace that you-ness. Endorse it. Love it. Work hard at it. And don’t give a second thought when people mock it or ridicule it. Most gossip is envy in disguise.” 

Ei bine, am simtit mesajul acestei carti, nu stiu daca a fost doar potrivire de moment sau pur si simplu mi-a creat aceasta impresie, insa este un mesaj pe care multi ar trebui sa il primeasca (daca sunt pregatiti). In cazul in care ati cochetat deja cu acest gand, probabil ca v-ati intrebat ce-ar fi daca… daca ati fi mers la alta facultate, sau daca ati fi calatorit in jurul lumii cu rucsacul in spate, daca ati fi ales alt job sau alti prieteni sau orice alta mica variatie in decizii de-a lungul timpului. Ei bine, acesta este subiectul cartii – ce-ar fi daca? Si evident ca raspunsul nu este usor de inteles sau acceptat, dar nici nu va stric placerea de a-l descoperi (sunt anti-spoiler la carti)!

Ceea ce vreau sa spun totusi despre acesta carte este ca m-a acaparat usor, cu o falsa impresie initiala ca nu e ceva spectaculos, dar care pana la sfarsit m-a cuprins cu totul si mi-a oferit un raspuns realist cu note de optimism la intrebarea “ce-ar fi daca?”. Prea multa filosofie? 🙂 Cititi cartea! E si o buna varianta de cadou pentru cei dragi!

“It is easy to mourn the lives we aren’t living. Easy to wish we’d developed other talents, said yes to different offers. Easy to wish we’d worked harder, loved better, handled our finances more astutely, been more popular, stayed in the band, gone to Australia, said yes to the coffee or done more bloody yoga.
It takes no effort to miss the friends we didn’t make and the work we didn’t do and the people we didn’t marry and the children we didn’t have. It is not difficult to see yourself through the lens of other people, and to wish you were all the different kaleidoscopic versions of you they wanted you to be. It is easy to regret, and keep regretting, ad infinitum, until our time runs out.
But it is not lives we regret not living that are the real problem. It is the regret itself. It’s the regret that makes us shrivel and wither and feel like our own and other people’s worst enemy.
We can’t tell if any of those other versions would have been better or worse. Those lives are happening, it is true, but you are happening as well, and that is the happening we have to focus on.” 

Si post-scriptum: cred ca jumatate de carte poate fi folosita pentru citate!!! 🙂

Editura Canon Gate, 2020, 288 pagini – limba engleza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.