Book Review, Fantasy, Fiction

The Hobbit – J.R.R. Tolkien

“In a hole in the ground there lived a hobbit.” 

Ca sa nu ma simt singura in aceasta categorie, voi presupune ca toti avem o lista de carti necitite, dar pe care parca le stim si niciodata nu le vine randul efectiv la citit (de multe ori din cauza ecranizarilor). Ei bine, “The Hobbit” este pe lista mea de atat de multa vreme incat mi-e si rusine sa imi amintesc 🙂

“The Hobbit” by J.R.R. Tolkien – book cover

Voi plusa in a recunoaste ca desi sunt mare admiratoare a lui Tolkien (si a imaginatiei lui extraordinare) si am citit “Silmarillion” , “Roverandom“, “Unfinished Tales“, nu am reusit sa citesc trilogia “The Lord of the Rings” nici pana in ziua de azi. Dau vina tot pe industria filmului, insa nu regret faptul ca am vazut ecranizarea de cateva ori. Dar anul acesta mi-am propus sa repar aceasta situatie , deci e pe lista!

“I’m going on an adventure”

Revenind la “The Hobbit”, a fost prima carte pe care am citit-o anul acesta si ma bucura acest lucru pentru ca e genul de carte de inceput de an.

“If most of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.” 

Cred ca majoritatea ati vazut cele trei filme care compun ecranizarea “The Hobbit”. Si eu le-am vazut de cel putin 2 ori. Si da, si eu m-am intrebat cum au scos 3 filme dintr-o singura carte. Ei bine, material este suficient. Insa au mai si adaugat in scopuri comerciale, evident.

Sa va spun despre carte totusi. Este surprinzator de alerta in ritm, nu cred ca am avut vreun moment in care sa mi se para lenta. Fiecare capitol are actiune! Stilul descriptiv al lui Tolkien este clar prezent, insa as adauga ca nu atat de extins ca in alte carti cum ar fi inceputul “Fratiei Inelelor” (am inceput-o, da). Chiar m-am bucurat de nesfarsita lui imaginatie, de taramurile de poveste si personajele atat de complexe care le populeaza.

“There is nothing like looking, if you want to find something. You certainly usually find something, if you look, but it is not always quite the something you were after.” 

Si mai mult, Tolkien a scris aceasta carte intr-un mod parca jucaus, amuzant pe alocuri, foarte profund in alte momente, de-a dreptul educativ ca pentru copii! Insa aceasta nu este o simpla poveste pentru copii asa cum a intentionat-o. Aventura micului hobit nu este ca o alta poveste in care totul se termina cu bine. Ei vor infrunta pericole care ii va marca, ii va invata, ii va forma, si mai important, vor lasa urme cu care vor trebui sa traiasca mai departe. Nu toti se vor intoarce acasa. Nu toti vor avea un final fericit. Si nu doar ei au dreptate. Sunt lectii grele de invatat si sincer, mi-ar placea sa vad aceasta carte pe lista de lecturi “obligatorii” ale copiilor din ziua de azi.

Insa revenind la lucruri mai dragute, Bilbo este exact cum l-au imaginat, insa de multe ori mult mai viteaz in carte. Chiar el este eroul in multe dintre aventurile prin care trec si cel mai bun punct de vedere prin care sa privesti aceasta poveste.

“Things are drawing towards the end now, unless I am mistaken. There is an unpleasant time just in front of you; but keep your heart up!” 

Iar pentru cei care nu stiu, anul trecut din pacate a murit si fiul lui Tolkien, Christopher. El a fost cel care a revizuit si publicat mare parte din munca tatalui sau, deoarece in timpul vietii J.R.R. doar a publicat “The Hobbit“, trilogia “Lord of the Rings” si alte cateva povesti pentru copii (fara sa punem la socoteala lucrarile sale ca profesor la Oxford). In urma lor ramane The Tolkien Society si minunata Lume de Mijloc pe care ne-au oferit-o.

Sunt nenumarate editii ale acestei carti, inclusiv traduse, iar majoritatea includ si desenele originale facute chiar de J.R.R. Tolkien. Asa ca va recomand cu caldura sa luati una dintre ele si sa o cititi atunci cand aveti nevoie de o poveste frumoasa!

Versiunea mea: editura Harper Collins, 2006, 352 pagini (fara primul capitol din “Fratia Inelelor”), limba engleza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.