Book Review, Fiction, Life Stories

Anxious People – Fredrik Backman

“It’s always very easy to declare that other people are idiots, but only if you forget how idiotically difficult being human is.” 

Nu cred ca este o satisfactie mai mare pentru un cititor decat atunci cand citeste o noua carte a unui scriitor preferat si descopera cu placere ca este chiar mai buna decat ultima citita, total diferita ca subiect si totusi asemanatoare in profunzimea sa. Fredrik Backman a devenit in ultimii ani unul dintre scriitorii preferati ai multora dintre noi si ma bucur cu fiecare carte ca l-am descoperit.

Ce il face atat de special? Ei bine, am o lista scurta pregatita (work in progress):

  • abordeaza subiecte profund umane, experiente deloc anormale si impactul lor emotional si psihologic asupra celor implicati
  • trateaza momente delicate cu umor si in acelasi timp cu o ematie extraordinara
  • nu incarca inutil, pastreaza un stil simplu, ca si cum ai privi prin ochii unui copil
  • desi subiectele au fost variate de-a lungul timpului, baza este aceeasi si anume analiza a ceea ce ne face umani – emotiile noastre, ceea ce simtim si efectul asupra ceea ce facem
  • este contemporan – si nu e un lucru marunt, pentru ca poti relationa mai usor cu lumea din cartile lui doar prin faptul ca o intelegi ca fiind lumea reala

“I didn’t say that money was happiness. I said happiness is like money. A made-up value that represents something we can’t weigh or measure.” 

Revenind la “Anxious People” trebuie sa recunosc ca am parcurs-o in format audio book pe Scribd si desi am fost foarte retincenta initial, ulterior am apreciat experienta. Probabil si pentru ca a fost mai mult o interpretare decat o simpla lectura. Si mi s-a parut fascinanta!

Anxious People, Fredrik Backman – book cover

“It’s such an odd thing, the way you can know someone so perfectly through what they read.” 

Pentru ca nu vreau sa stric experienta celor care nu au avut inca placerea, pot doar sa fac un mic rezumat dupa cum urmeaza. Este povestea unui grup de oameni care nu au nmic in comun, si totusi sunt perfect asemanatori 🙂 Chiar asa este! Este povestea unui jaf, unor ostatici, unor povesti de dragoste, unor vieti traite sau abia la inceput. Este povestea perfecta a interactiunilor umane si unde pot conduce daca le acceptam si ingrijim. Este o comedie , o tragedie si o poveste de iubire. Poate putin idealista in speranta ca totul se poate termina cu bine la un moment dat, dar nu e de neconceput.

“We can’t change the world, and a lot of time we can’t even change people. No more than one bit at a time. So we do what we can to help whenever we get the chance, sweetheart. We save those we can. We do our best. Then we try to find a way to convince ourselves that that will just have to…be enough. So we can live with our failures without drowning.” 

Aceasta este cu siguranta una dintre acele carti pe care le poti recomanda oricui, fara teama ca poate nu e genul lor. Ar trebui sa fie genul tututror pentru ca ne reprezinta pe multi dintre noi fie ca vrem sa acceptam acest lucru sau nu.

“We need to be allowed to convince ourselves that we’re more than the mistakes we made yesterday.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.