Book Review, Fantasy, Fiction, Young Adult

“Six of Crows” si “Crooked Kingdom” – Leigh Bardugo

No mourners, no funerals. Another way of saying good luck. But it was something more. A dark wink to the fact that there would be no expensive burials for people like them, no marble markers to remember their names, no wreaths of myrtle and rose.

Buna tuturor,

După o pauza cam lunga, am găsit în sfârșit putin timp pentru a scrie despre cele doua cărți din seria “Six of Crows” a lui Leigh Bardugo!

Seria "Six of Crows", Leigh Bardugo

“Suffering is like anything else. Live with it long enough, you learn to like the taste.”

Le aveam pe lista după ce am citit trilogia “Shadow and Bone” despre care am scris deja pe blog la un moment dat. Pe acestea le-am citit mai pe la începutul anului tocmai pentru a mă pregăti înainte sa apara serialul (care necesita o discuție separată), deci nu sunt printre aceia care le-au citit acum 4-5 ani când au apărut. Nu mă deranjează în mod special acest lucru pentru ca nu insist sa fiu la curent cu absolut toate aparițiile și nici nu aș avea timp sa fac asta. Însă mă bucur ca am reușit totuși sa ajung la ele și sa le aloc timpul necesar pentru lectura, mai ales având în vedere numărul de pagini în jurul a 500 de fiecare 😉

“What doesn’t kill me better run. “

Așa ca sa ii dam drumul, în forma de lista ca sa fie mai pe scurt 🙂

 • Mi-au placut hartile, sunt foarte utile la acest gen de cărți în care personajele călătoresc mult, în care se fac multe referințe la locații – dacă aș putea face o recomandare editurilor și scriitorilor, ar fi sa modifice aceste hărți intr-o varianta extensibila atașata la ultima coperta, ca sa nu revenim la prima pagina iar și iar în timpul lecturii.
 • Cumva în extensia primului punct – mi-a plăcut faptul ca hărțile au fost adaptate locațiilor diferite dintre cele 2 cărți.
 • Personajele principale au fost foarte bine construite, fiecare cu povestea lui de formare și cu încercările lor individuale în afara de cele de grup.
 • Mi s-a părut foarte curajos din partea lui Leigh Bardugo sa includă atât de multe subiecte delicate și potențial problematice intr-o astfel de serie care în principiu se adresează tinerilor. Nu numai ca le-a inclus, dar a făcut-o într-un mod foarte subtil și totuși relevant, fără sa deranjeze, dar suficient de bine punctat încât sa fie recunoscute si conștientizate.
 • Mi s-au părut impresionante firele narative multiple, modul în care a abordat povestea jafurilor și poveștile fiecărui personaj, legăturile multiple cu trilogia “Shadow and Bone”, planning-ul în sine pentru a scrie atât de bine aceste cărți si a crea un univers compact care are sens din orice carte ai citi (a se înțelege totuși ca nu compar cu liga lui Tolkien).
 • La “Six of Crows” m-a deranjat la un moment dat faptul ca se tot făcea referire la varsta personajelor principale (care fie vorba între noi, e foarte mică pentru întreaga lista de experiențe si aventuri prin care au trecut și vor mai trece pe parcursul acestor cărți). Era ca un lait-motiv care mă scotea din atmosfera. Cumva s-a temperat în “Crooked Kingdom” ceea ce a ajutat la imersiunea în poveste.
 • Desi per total mi-a placut acțiunea alerta și multele lucruri care se întâmplau tot timpul, la un moment dat m-a și obosit putin. Cred ca în prima parte a “Crooked Kingdom” cumulat probabil și cu atmosfera mai serioasă.
 • Nu mă așteptam absolut deloc sa omoare unul dintre personajele principale, pentru ca multi scriitori evita sa facă acest lucru (desi nu ar trebui). Evident ca nu voi spune pe cine căci nu vreau sa stric experiența nimănui.
 • Nu susțin promovarea activităților ilicite si a comportamentului delicvent mai presus de lege ca fiind ceva romantic si aventuros, ceva de dorit! Nu mă înțelegeți greșit, este clar ca premiza acestui grup pornește de la modul în care au depășit momentele îngrozitoare din viață lor si cum au format o familie în ciuda mediului de viață si înțeleg ca multe dintre aventurile prin care trec nu ar fi posibile dacă toți ar sta cuminți în banca lor 🙂
 • Mi-a placut totuși urma de realism în scopurile personajelor si în ceea ce isi doresc sa facă mai departe atunci când se discuta planuri de viitor. În traducere libera, Leigh B. nu a creat niște persoanje care s-au tarat din mizerie ca sa ajungă peste noapte regi sau cărora o misterioasa vrăjitoare le va îndeplini dorințele peste noapte sau cine știe ce alta fantasmagorie, ci a adaptat dorințele si limitele lor la viața pe care le-a dat-o.

“The easiest way to steal a man’s wallet is to tell him you’re going to steal his watch.”

În concluzie, mi-au plăcut mai mult decât mă așteptăm, mi-a plăcut foarte mult sa reintru în lumea Grisha, acțiunea m-a ținut ocupată, iar personajele au fost foarte interesante. Dacă aș reciti aceasta serie? Probabil ca nu, mai ales acum ca am si serialul, însă nu se știe niciodată 😉

“There was no part of him that was not broken, that had not healed wrong, and there was no part of him that was not stronger for having been broken.”

Eu le-am citit în engleză în parte pentru ca atunci când căutam sa le cumpăr, nu am găsit pe stoc, si în parte pentru ca de regula prefer sa le citesc în engleză deoarece de câțiva ani sunt cam dezamagita de traducerile / interpretările în limba română. Le-am cumpărat de pe okian.ro de unde de regula îmi fac plinul la cărți de câteva ori pe an 🙂

“She wouldn’t wish love on anyone. It was the guest you welcomed and then couldn’t be rid of.”

Evident insa ca le puteti citi si în limba română, le găsiți la Editura Trei împreună cu seria “Shadow and Bone” si cu “King of Scars” care este si la mine pe lista (plus continuarea proaspăt lansată “Rule of Wolves”). Dacă aveți dorința sa schimbați putin realitatea cu o poveste buna, cu personaje interesante si multa acțiune, aceasta serie este o buna alegere!

"No Mourners, No Funerals" quote from "Six of Crows" books; image from Collectors Edition.

2 thoughts on ““Six of Crows” si “Crooked Kingdom” – Leigh Bardugo”

 1. Din tot ce inseamna Young Adult, e seria mea preferata 🙂 Shadown and Bone nu m-a dat pe spate desi mi-a placut, insa Six of Crows si Crooked Kingdom… ❤ Adevarul e ca le-am citit intr-un context foarte special ( Six of Crows a fost citita ca si audiobook in timp ce lucram la macheta proiectului de diploma) si asta a facut sa ma atasez mult mai tare de personaje, au fost acolo cu mine in unul dintre cele mai stresante momente ale vietii mele. Cu toate acestea, le-am recitit de vreo 3 ori :)) La a doua si a treia citire am fost mai temperata, desigur, si am vazut crapaturile, dar tot acolo sus de tot ramane 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.