Book Review, Bookish, Fantasy, Movies

Despre “Shadow and Bone” – serialul

“Fine, make me your villain.”

Buna din nou, 

Încep prin a-mi cere scuze anticipat, pentru ca de regula nu fac recenzii la seriale, însă acesta fiind atât de proaspăt si de discutat printre fanii cartilor lui Leigh Bardugo, voi face o excepție si îmi exprim câteva păreri (nu multe si nu prea în detaliu, promit). 

"Shadow and Bone" Netflix TV Series official poster

Recunosc ca am făcut ce face orice adult în lumea moderna atunci când apare un nou serial pe Netflix, si anume l-am văzut pe tot intr-o zi 🙂 Așadar este încă proaspăta experiență si dacă tot am prins momentul sa vorbesc putin despre ea, sa începem:

  • Sunt socata de cat de bine realizat este!!! Nu mă așteptăm, ba dimpotrivă, am crezut ca va fi un low-buget fără prea mare bătaie de cap. Însă a fost cea mai mare surpriza sa mi se dovedească contrariul. Mă bucur de acest lucru nespus de mult si acum am așteptări mari de la următoarele 2 sezoane.
  • Alegerea actorilor este de asemenea buna, poate nu ii vedeam pe toți chiar așa, însă s-au potrivit la fix, iar Jessie Mei Li este minunata ca Alina Starkov, nesperat chiar!
  • Ben Barnes chiar este Darkling si o sa facă multe femei sa suspine după el 🙂 E destul de aproape de versiunea imaginată atunci când citeam cărțile si mă bucur ca mi-a oferit aceleași reacții mixte în ceea ce privește personajul sau ca si cartea. Desi în sentimentul sincerității totale trebuie sa recunosc ca pe alocuri mi sa părut ca parca exgereaza oarecum în jocul sau actoricesc cu putin cam multe grimase si priviri de rău augur. Poate mi s-a părut mie!
  • Mă așteptam la schimbări “comerciale” fata de cărțile din seria “Shadow and Bone” așa ca nu m-a suprins prea mult acest fir narativ.  Per ansamblu au păstrat momentele cheie din prima carte. Iar modificarea poveștii Alinei nu a fost deloc deranjanta, ba chiar s-a integrat bine. Și sa fim realiști, niciodată nu se va putea reuși o adaptare perfecta a vreunei cărți. 
  • Surpriza a venit de la firul narativ adițional adaptat după seria “Six of Crows”. Chiar eram curioasa ce vor sa facă cu aceasta parte, mai ales ca nu corespunde cronologic cu “Shadow and Bone”. Am înțeles oarecum idea, însă a fost destul de evident ca era putin cam pe genunchi adăugată. Pare ca a Leigh Bardugo a vrut atât de mult sa ii includă si pe ei, încât a făcut orice schimbare necesară la scenariu. S-ar putea spune ca e un fel de prequel la acțiunea din “Six of Crows” însă evident cu multe detalii schimbate, de aceea sunt curioasa unde va merge aceasta direcție narativa în sezoanele următoare. 
  • Singura parte păstrată destul de aproape de varianta din “Six of Crows” este povestea Ninei si a lui Matthias, pana sa ajungă în Ketterdam. Insa ei au părut putin separați de restul acțiunii din serial si am si văzut destul de multe review-uri care blamau acest aspect. Rămâne de văzut ce plan are pentru ei Leigh la scenariul pentru sezonul 2. 
  • Costumele sunt foarte frumoase!!!
  • Mi-aș fi dorit mai multe episoade ca sa poată intra mai în detalii si sper ca nu vom aștepta 2 ani pentru sezonul 2 (nici nu concept sa nu continue).

In concluzie, mă bucur ca m-a surprins plăcut si nu mă supăr pentru schimbările făcute. Erau de așteptat. Iar dacă nu ati citit cărțile înainte sa vedeți serialul, mai așteptați putin sau nu le mai citiți deloc 🙂

Aș fi insa curioasa de păreri de la persoane care nu au citit cărțile, pentru ca eu sunt prea aproape de ele ca sa mai fiu obiectiva. Chiar aș vrea sa știu cum s-a înțeles acest serial si dacă a avut sens fără sa fi citit înainte materialul de baza, căci aici este arta adaptării de la carte la film. 

“The living world had disappeared. Darkness fell around us, black, weightless, and absolute. We were in the Fold.” 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.